Er zijn mensen die ergens binnenkomen en direct ‘klant’ zijn. Die vrijwel onmiddellijk in de modus ‘mening’, ‘oordeel’ en ‘review’ schieten. Die zijn al volledig afgericht in een samenleving die louter uit markten en consumenten bestaat. Die samenleving is daarin behoorlijk op hol geslagen. Pieter Derks somt daarvan in zijn nieuwe voorstelling een aantal krankjorume voorbeelden op. (meer…)
‘Abu Bakr al-Baghdadi!’ zegt Pieter Derks. Hij doet alsof hij zich over de wieg van zijn dochtertje buigt en de naam van de leider van Islamitische Staat (IS) een troetelnaampje is. Zo brengt hij twee uitersten, een pasgeboren meisje en een jihadleider, schrijnend dicht bij elkaar. In Zo goed als nieuw is de cabaretier actueel, scherp, verrassend en op een vriendelijke manier venijnig.
Het nieuws over de aanslag in Frankrijk is zó indringend dat geen cabaretier eraan ontkomt daar iets over te zeggen. Pieter Derks heeft al een aardige tournee achter de rug met zijn zesde programma, dat dit weekend in De Kleine Komedie in première ging. Maar als je bekend staat om actualiteitencabaret en je voorstelling Zo goed als nieuw heet, vraagt dit nieuws erom in te spelen op het nu. Hij doet dit terloops; door een paar kwinkslagen over Charlie Hebdo geeft hij de indruk dat hij zijn voorstelling nog maar kort tevoren heeft samengesteld.
Pieter Derks heeft een zachte uitstraling op het podium. Ontspannen en innemend zet hij een show neer waarbij je van begin tot eind aan zijn lippen hangt. Alle koppen uit de kranten passeren de revue, van ebola en de economische crisis tot Poetin en IS. Maar ook het kleine nieuws heeft zijn aandacht. Zo begint hij zijn show met een artikel over een kapotte snoepautomaat van de marechaussee. Die automaat werd niet gerepareerd maar er werden camera’s geplaatst om de mensen te kunnen betrappen die stiekem gratis snoep pakten. Met milde humor stelt hij de kleinzieligheid en het wantrouwen die daaruit spreken aan de kaak.
Net zo hilarisch is zijn persiflage op prijsvechter Ryanair, waar je zeventig euro per persoon moet bijbetalen als je vergeten bent je ticket uit te printen. Ze kijken hoe diep mensen zich laten vernederen voor een goedkope vliegreis, is zijn conclusie.
Zijn vorige programma Van nature draaide om de vraag wat al dan niet echt en waarachtig is en dat vergeleek hij met de natuur. In Zo goed als nieuw is het geloof een belangrijk thema en vooral de botsing tussen culturen, zoals tussen de graaiende kapitalist en de fanatiek gelovige. Met gedragen stem vertelt hij over de zeven Bijbelse plagen die het Westen troffen: ebola, de economische crisis, een stijgende zeespiegel en ga zo maar door. Zo heeft hij overal zijn eigen verfrissende verklaring voor.
Sinds hij in 2013 de finale van het tv-programma De slimste mens won en bekend werd als vaste gast in De wereld draait door vult hij met gemak de grotere theaterzalen. Zijn actualiteitencabaret is scherp, grappig en intelligent, maar wat Pieter Derks uniek maakt is het totale gebrek aan adhd en zelfingenomenheid op het podium.
Foto: Bob Bronshoff
De recensent van Het Parool heet Mike Peek!
Dank voor de correctie.
En de recensie van Guzman van de Telegraaf is hier naast de recensie van Derks geplaatst.
Goed gezien, gecorrigeerd!