Een van Nederlands bekendste rappers, Willem de Bruin, toert langs theaterfestivals met een muzikale monoloog over zijn versplinterde zelfbeeld. Bij zonsopgang en zonsondergang speelt hij in de open lucht zijn solo Spuug van God, een relaas over licht in het donker en naar jezelf kijken door de ogen van een ander. Theatermaker Eva Line de Boer regisseert hem, in een glazen installatie.
Ooit was paleis Het Loo iedere zomer het centrum van Europa. Nadat de gebroeders Johannes en Cornelis de Witt door een woedende menigte waren gelyncht in Den Haag, werd prins Willem III van Oranje in 1672 de machtigste man van de Nederlanden. (meer…)
Willem van Oranje (1533-1584) werd als protestant geboren (in Duitsland) en in zijn jeugd katholiek opgevoed (aan het hof van Karel V in Brussel). Als later de protestantse en Franse huwelijkskandidate Charlotte van Bourbon hem vraagt wat hij eigenlijk is, staat hij met zijn mond vol tanden en weet zo snel geen antwoord. Het is logisch dat hij vóór godsdienstvrijheid is en lang aarzelt om zich bij de opstand aan te sluiten, zodat hij net zo goed als Willem de Zwijger en als Vader des Vaderlands de geschiedenis is in gegaan. (meer…)
Een danseres loopt vanuit de groep naar voren, gooit een been recht omhoog in de lucht en blijft even staan terwijl ze het publiek op de tribune aankijkt. Ook andere dansers maken zich los en presenteren zichzelf aan het begin van de voorstelling Meer ruis. Die eerste stappen zijn misschien nog wat schuchter, maar eenmaal […]