De Utrechtse Tim Kroezen wist dit jaar zowel de jury- als publieksprijs binnen te slepen bij de Comedy Talent Award 2022. Met zijn verhalen over zijn werk, klimaathooligans en burn-out, maakte de beginnende stand-upcomedian indruk op het publiek en op de jury. (meer…)
Erik Boddeüs is de grote winnaar geworden van de Comedy Talent Award op het Utrecht International Comedy Festival. Hij behaalde een Grand Slam door niet alleen de Jury- en Publieksprijs, maar tevens de nieuwe Comedians Comedian Award te winnen. De prijzenpot voor Boddeüs liep daardoor op tot twee maal 500 euro en een tournee langs een aantal comedyclubs in Nederland.
Voor die laatste prijs had een twintigtal comedians, grotendeels afkomstig uit het Comedyhuis, de Utrechtse tegenhanger van de Amsterdamse Comedytrain, hun stem uitgebracht. In de vakjury zaten onder anderen de Utrechtse Wethouder voor Cultuur Eva Oosters, comedian Kees van Amstel en Ruben Tiemersma van impresariaat Buro Stek.
De Comedy Talent Award-avond in zalencomplex TivoliVredenburg vormde de aftrap van de 11e editie van het 11-daagse festival met vele tientallen shows, verspreid over verschillende locaties in Utrecht. Daarmee is het evenement veruit het grootste comedyfestival van Nederland en een van de grootse ter wereld dat op 3 en 4 maart wordt afgesloten met The Big Binge of Comedy als in vijf zalen dertig shows worden gegeven met nationale en internationale comedians.
In tegenstelling tot vorig jaar, toen de deelnemende comedians van de Comedy Talent Award al aardig wat podiumervaring hadden, bestond de lichting van dit jaar uit acht echte beginnelingen. Het niveauverschil met Ruud Smulders, die een energiek, fel en geestig gastoptreden verzorgde, was daardoor behoorlijk groot.
Van de deelnemers toonde Erik Boddeüs, een slungelige jongeman die als tiener een poster van Jan Peter Balkenende boven zijn bed had hangen, de meeste potentie. Hij presenteert zich als een saaie jongen, maar weet daar zoveel origineels over te melden, dat het woord saai absoluut niet van toepassing is op zijn act van acht minuten. Zeker toen hij vertelde hoe het als rustige zwemmer voelt als je omgeven wordt door zeevonk, een gloed van lichtgevende ‘schreeuwende’ algen, zette hij de zaal met vijfhonderd bezoekers even op z’n kop. Hij stelde vragen als: Wie zette de letters van het alfabet op volgorde? en Wat betekent het nou als er op een pak paneermeel staat dat er 27 porties in zitten?
Ook bij de Vlaamse Katrien Vandepitte (‘boerendochter met verschrompelde eierstokken’) en de Amsterdamse student Roos Vervelde prikte het talent door de oppervlakte. Vervelde, die zich zonder gêne dik noemt (‘Daar heb ik me bij neergelegd, maar het is best moeilijk om dan weer overeind te komen.’), was de enige die de actualiteit in haar act had gestopt. Verwijzend naar de ophef rond het woke aanpassen van de teksten van Roald Dahl, zei ze dat dik, net als lang en klein gewoon aanduidingswoorden zijn. ‘Je zegt ook niet van een lang persoon dat hij op afstand goed te zien is.’
Het festival is een initiatief van Jeroen Pater van het Utrechtse Comedyhuis. Voor de eerste editie moest hij nog uit eigen zak een stevig bedrag bijlappen, maar inmiddels hebben de sponsors dit grootschalige festival ook ontdekt. En als je naar de gevarieerde programmering kijkt is dat meer dan terecht. Er worden voorstellingen met en voor slechthorenden en doven gemaakt, er zijn comedyworkshops, een Spaanstalige show, een improv-avond, een comedy battle in de schouwburg en natuurlijk een open mic voor de ambitieuze beginners.
Om de Utrechtse basis van het festival te benadrukken wordt op zondag 26 februari door Utrechtse comedians besproken wat er allemaal in de Domstad leeft. Op die avond vindt ook de inauguratie plaats van de nieuwe stadscomedian Hans Gommer. Hij neemt dan de denkbeeldige ambtsketen over van Patrick Meijer, die de sfeer in Utrecht tijdens de pandemie nog behoorlijk op peil wist te houden met zijn spontane voordrachten en bij officiële gebeurtenissen. Gommer, die zichzelf ziet als een veilig alternatief voor lachgas, weet dat hij vooral op straat veel inspiratie kan opdoen, want daar ziet hij ‘bij de Neudeflat, de gele brug en Hoog Catharijne heel veel studenten, deel-scooters, deel-fietsen, Swap-fietsen, studenten op fietsen, fietsen op het voetpad, en geparkeerde fietsen’.
Foto: Erik Carrierre