Sinds 1970 bewaart musicalzanger Bill van Dijk zijn kostuum uit de hippiemusical Hair, die dat jaar zijn Nederlandse première beleefde. Het is een bijna sereen gewaad in getemperde kleuren dat hij droeg in de rol van Claude. (meer…)
Er is er een jarig, hoera! Dat is Nijntje en alle kinderen van twee jaar en ouder zijn uitgenodigd op haar feestje. Alleen Nijntje zelf weet niet wat haar ouders voor haar plannen. Gelukkig laat de vrolijke hoofdpersoon van de verhalen van Dick Bruna zich daardoor niet kisten en gaat ze zingend en dansend met haar familie en vriendjes op avontuur.
Tijdens de première in Utrecht zit de grote zaal van de schouwburg bomvol ouders en piepjonge kinderen. Grote groepen kleintjes drommen samen voor een van hun eerste theaterervaringen ooit. En dan zit je goed bij Nijntje de musical.
Senf Theaterproducties gaf regisseur Naomi van der Linden alles wat ze nodig heeft om van de musical een tot in de puntjes verzorgde eerste ervaring te maken. Ivo de Wijs voorzag in een script waarin bekende en nieuwe Nijntje-liedjes zitten, met afwisselende, meerstemmige composities van Joop Stokkermans. Zes acteurs voeren daarop fijne, kalme choreografieën uit, met grote gebaren die tot achter in de zaal te volgen zijn. En bovendien bevat het alle ingrediënten voor een echte musical: een duet bij maanlicht, toneelgevechten met houten zwaardjes en een finale, waarin alle verjaardagsdromen van de hoofdpersoon uitkomen.
Ontwerper Arno Bremers voorzag het decor en kostuums van de kenmerkende zwarte lijnen en knalkleuren van de prentenboekenserie, zoveel mogelijk 2D vormgegeven. Met steeds verschillende oren op hun hoofd wekken de zes acteurs bekende dierenpersonages uit verschillende verhaaltjes tot leven, zoals Nina, Daan (hangoor), Knorretje en het hondje Snuffie, naast natuurlijk Nijntje, haar twee ouders en opa en oma.
De eenvoud van de populaire prentenboekjes komt mooi tot uiting op het podium, en alle kinderen in de zaal, of ze nu twee of zes jaar oud zijn, blijven een klein uur lang ademloos kijken naar de geschetste tafereeltjes. We volgen Nijntje in gewone doordeweekse bezigheden, zoals een dagje naar school, maar ook fantasierijkere momenten, zoals een excursie in een onderzeeër tussen de vissen.
Binnen het rode draadje van de op komst zijnde verjaardag van Nijntje zit een fijne moraal voor de allerkleinsten. Zo leren we dat het jongetje Daan het niet leuk vindt om hangoor genoemd te worden, alleen omdat hij een hangend oortje heeft en dat je varkentjes gewoon moet laten meezingen met liedjes die geschreven zijn voor konijnen. Niet pesten dus, en ook niet uitsluiten.
Met deze moraal, en wat knipoogjes naar videobellen en popcultuur, halen Naomi van der Linden en Ivo de Wijs de soms wat verouderde verhaaltjes van Dick Bruna naar het nu. Met het relatief hoge tempo, geintjes voor de ouders en een minimum aan publieksparticipatie is Nijntje de musical een heerlijk uitje voor de kleintjes.
Foto: Annemieke van der Togt