Je moet het maar durven: een schijnbaar totaal gedateerde soft-porno roman van bijna een eeuw oud gebruiken om iets te zeggen over prangende actuele thema’s. En dat zonder dat het een bij de haren erbij gesleept zooitje wordt. (meer…)
Het Vlaamse jeugdgezelschap Studio ORKA is een veel geziene gast op de Nederlandse festivals. Met voorstellingen als De legende van Woesterdam, Meneer Porselein, Bernina en Warmoes promoveerden zij zich tot een van de populairste jeugdtheatergezelschappen van het zomercircuit. Mister More, Lady Less is een voorstelling voor kinderen en volwassenen (7+), die zich afspeelt naast een grote supermarktketen. Alle toeschouwers zijn potentiële verdachten. Maar de zoektocht naar de dief wil maar niet vlotten in het benauwde kantoortje van winkelflikken Will en Bob.
Spaar C1000-punten en win een reis naar Mexico! Zo luidt het reclamebord naast de cactus waar het publiek zich verzamelt. Na lang wachten verschijnen op het winkelpleintje aan de Pettelaarseweg even buiten het centrum van den Bosch eindelijk de spelers. Twee mannen met vrolijke sombrero’s en grote hoed zingen onder ritmische begeleiding van hun sambabal Spaanse zomerhits. Het publiek mag even meezingen met de lange, hoge uithalen van Mexico van de Zangeres zonder Naam: ‘Mexiiii – iiii – iiii -cooo, land van al mijn dro – ho – men’.
Maar het is een vermomming, in werkelijkheid zijn de heren op zoek naar een spaarpuntendief. Nadat het publiek de tassen heeft afgegeven en de vriendin van Will nog even met het lunchpakket is langsgewipt, worden de kijkers allen naar het kantoortje gevoerd voor ondervraging. In het gebouwtje is het snikheet en zitten de toeschouwers – meer volwassenen dan kinderen – opeengepakt op de kleine banken, die duidelijk zijn ingesteld op kleine kinderbillen. Het kantoortje met bordkartonnen gatenwand is uitgerust met gedateerde apparaten zoals een tandartslamp, grijphanden en technische tafels, die uit de wanden tevoorschijn komen. Op zwartwit schermen zijn beelden te zien van de verborgen camera’s in de winkel.
De voorstelling is een interactieve happening, menig toeschouwer moet zich melden, wordt even ondervraagd en gewaarschuwd. Het verhaal is vrij voorspelbaar. De flikken zoeken de dief, die ze uiteraard niet kunnen vinden. Intussen probeert caissière Veronique de aandacht van haar overijverige vriend Will te krijgen om duidelijk te maken dat ze in blijde verwachting is. Stiekem sluipt ze het kantoortje binnen om daar de taart met de boodschap te verstoppen. Het spel van de acteurs is aanstekelijk en hun timing perfect. Dat redt veel van het dunne verhaaltje, net als de gimmicks met de vindingrijke objecten, die het werk van ORKA kenmerken. In de wand van het mobiele bureau zitten talrijke hightechverassingen, een deel van de wand kan zelfs draaien.
In Mister More, Lady Less schuilt een lichte kritiek op de idiote manier waarop supermarkten hun klanten trekken. Vierduizend punten verzamelen in een week, dat is godsonmogelijk. Maar uiteindelijk onthult de detective een liefdesrelatie, die onder spanning staat door een te hoge werkdruk. Omdat de interactieve speurtocht tempo moet houden, is er echter weinig ruimte om die boodschap met gevoel te brengen. Meestal laten de voorstellingen van ORKA juist veel ruimte voor ontroering, ditmaal laat het concept dat niet toe, maar Mister More, Lady Less is evengoed nog hoogst vermakelijk.
(foto: Phile Deprez)