Streng kijkt hij vanaf het enorme staatsieportret neer op zijn onderdanen, die zich in alle bochten wringen om niet in zijn ongenade te vallen: dictator Ernesto Fatal – strenge blik, dikke snor – van het fictieve land Catastrofia, waar de doperwt het nationale exportproduct is en elke vorm van kritiek op het heersende regime je op een werkstraf in de zoutmijnen komt te staan. (meer…)
Shakespeare op De Parade, het kan. Als je hem maar niet serieus neemt. Daarvoor hoef je niet bang te zijn als de mannen van Idiotorisch Gestoord een van zijn wreedste tragedies onder handen nemen. In een half uurtje draaien ze Macbeth erdoor, met brillen, pruiken en petjes. Met de typische Paradeaanpak dus.
Thunder, lightning, enter the three witches. Na een sabbatical was het tijd voor Macbethical, verklaarde Idiotorisch Gestoord, dus klinkt het ‘When shall we three meet again?’ In hun kilts representeren Sven Blom, Bastiaan de Haan en Michiel Varga de Schotse adel uit de duistere middeleeuwen, wanneer ze heksen moeten zijn trekken ze zwarte stof over hun hoofd, een kroon is voor de koning uiteraard, Lady Macbeth heeft een lange blonde pruik en een oversized zonnebril.
De legeraanvoerders Banquo en Macbeth krijgen na hun successen op het slagveld een veelbelovende voorspelling: Macbeth wordt eerst graaf en dan koning, Banquo is een verwekker van koningen. Macbeth denkt ‘het zal wel’, knabbelt nog een magische wortel (geen oorlog zonder drugs) en wil de gebeurtenissen afwachten, maar als hij meteen de titel van graaf in de schoot krijgt geworpen, wil zijn vrouw de voorspellingen van de heksen best een handje helpen. Dat is het begin van een bloedbad.
Idiotorisch Gestoord zet de gevarieerde maskerade door in de gekozen manieren van vertellen. Met een persconferentie, een talkshowinterview, een brief vanaf het slagveld (Macbeth spreekt zijn vrouw aan als Poepie en vraagt of ze de belastingaanslag van 1039 niet vergeet in te vullen), verhaspelde talen en uiteindelijk zelfs met bloopers achteraf brengen ze het verhaal. Vooraf wordt er een (river)dansje gedaan, want Iers of Schots, wat maakt het uit. Als het maar grappig is.
Dat is het gelukkig over het algemeen wel. Macbethical is een voorstelling die de lol van het dollen centraal zet en het dus prima doet op De Parade.