De oordopjes die aan het begin van de voorstelling worden uitgedeeld blijken geen overbodige luxe. Kwartet: een powerballad van performancecollectief Urland en Naomi Velissariou is een oorverdovende bewerking van Heiner Müllers Kwartet.
Zoals Müller klassiekers als Medea, Hamlet of Les liaisons dangereuses deconstrueerde tot gestileerde taalconstructies, zo deconstrueren deze vijf makers-spelers op hun beurt Müllers Kwartet. Het resultaat is een auditief en visueel kanonvuur. Tekst wordt verklankt in geprojecteerde tekstfragmenten, stemmen wordt vervormd door grunting en geluiden worden tot muziek versmolten door middel van een sample-computer.
In die gedeconstrueerde wereld vormen vijf leden van een death metal-band losjes de rode draad. In een outfit bestaande uit een zwarte broek, een zwart shirt en een langharige zwarte pruik verbeelden zij de ambiguïteit die kenmerkend is geweest voor Müllers leven. Hij schreef om zich af te zetten tegen een dictatuur, maar had die dictatuur evengoed nodig om te kunnen schrijven. Die ambiguïteit komt ook tot uitdrukking in de enige regieaanwijzing in Kwartet: het stuk speelt óf in een salon óf in een bunker. Zo vormt in Kwartet: een powerballad de duistere death metal uiterlijk een contrast met de alomtegenwoordigheid van roze in de vormgeving en een vrolijke huppelchoreografie. En mannelijk naakt transformeert in vrouwelijke wezens.
Kwartet: een powerballad is een fascinerende maar ook onnavolgbare performance. De oordopjes voorkomen niet alleen dat je geen gehoorschade oploopt, maar zorgen ook dat je meer afgesloten raakt van de mensen om je heen. Op jezelf aangewezen stap je een wereld van contrasten in en raak je daar een beetje in verdwaald. Maar het lef en de eigenzinnigheid waarmee deze vijf performers zich in dit materiaal slingeren, maakt het al de moeite waard om ze in de gaten te houden.
(foto: Jochem Jurgens)