Volgens Pieter Rings blijft Koning Arthur (8+) van Theater Terra wel erg binnen de lijntjes ***
‘Ik koe-ke-loer hier, ik koe-ke-loer daar, ik koe-ke-loer het he-le jaar.’ Bijna alle Nederlandse kinderen, en hun ouders, kunnen de vrolijke openingstune van het populaire Schooltv-programma Koekeloere wel meezingen. Theater Terra lift nu mee op het succes en maakt rond de hoofdfiguren Moffel, Piertje en Arie een bescheiden musical.
Het verhaal dat Theater Terra voor de musicalversie bedacht, is behoorlijk spannend. Het jeugdtheatergezelschap laat op een gezellig logeerpartijtje een mysterieuze eekhoorn verschijnen, die met haar grote blauwe ogen en wiebelende kont struisvogel Arie naar haar slaapkamer lokt. Eenmaal binnen sluit de eekhoorn Arie op en levert hem onverbiddelijk over aan Krapul. Die is eigenaar van een dierenmuseum en wil de struisvogel vetgemest en opgezet aan zijn collectie toevoegen. Moffel en Piertje proberen hun ‘allerfavorietste’ vriend te redden en lopen daarvoor een heleboel musea langs.
In tegenstelling tot de uitbundige decors in de tv-serie, is de vormgeving bij Theater Terra sober. De decorstukken bestaan voornamelijk uit beschilderde bordkartonnen figuren, die de acteurs zelf het toneel mee opnemen. Op die manier verplaatsen hun personages zich in snel tempo van een huiskamer, naar een politiekantoor, een taxi of een bootje. De verschillende musea beeldt Terra creatief uit door eenzelfde deur steeds met andere posters te beplakken. Als de spelers er enkele blauwe driehoekjes bijhangen, is het ook meteen een vrieskast. Mike den Ottolander zorgt met zijn lichtplan daarbij voor sfeer. Als de dieren vrolijk ontwaken is er warm geel licht en zodra Arie gevangen wordt genomen, slaat dat over in een onheilspellend donker paars.
Terwijl de acteurs met een eenvoudige pet of schort een politieagent of museumdirecteur worden, zijn de dierenpoppen tot in detail uitgewerkt. Ze zijn vergroot naar menselijk formaat, maar lijken verder sprekend op de poppen van de tv-serie. De wijze mol Moffel draagt zijn ronde brilletje half op zijn neus, Piertje is een vleeskleurige worm met lange wimpers en struisvogel Arie draagt zijn kenmerkende oranje kuif en blauwe muts. Acteurs nemen hun grappige tekenfilmstemmetjes en vrolijk meerstemmige liedjes over.
Voor het bedienen van de poppen lijkt aan typecasting gedaan. De grote Dick Feld speelt de grote struisvogel Arie en de kleinere Annika van Bruggen is het vinnige Piertje. De bespelers zijn op het toneel duidelijk zichtbaar. In hun kakigroene kostuums zouden ze de verzorgers van de dieren kunnen zijn, maar evengoed hun menselijke tegenhangers. De acteurs stellen zich hier helaas nogal bescheiden in op en grijpen niet de kans hun poppen te dubbelen in karaktervolle figuren. Af en toe gaan de spelers ook wel erg op in het technisch levend houden van hun poppen. Bij ingewikkelde bewegingen van de dieren schieten ze elkaar te hulp en nemen ze vliegensvlug poten, vleugels en staarten over. Het ziet er wel fascinerend en behendig uit, maar soms is het ook zo druk achter de poppen dat het afleidt.
Theater Terra stelt zich met Koekeloere bescheiden op in dienst van de poppen en het tv-programma. Dat is natuurlijk sympathiek. Maar op die manier krijgen de platte tv-figuren ook weinig karakter. Net daar waar deze familiemusical met het thrillerachtige verhaal en de eenvoudige vormgeving zijn eigen gang gaat, is hij het sterkst.
(foto: Joey Buddenberg)