Welkom in het 2069 van Luit Bakker: hoge blonde staarten, utopisch bijenpakje. Ze introduceert een wereld waarin de toekomst gay is en hetero-vrije zones overal zijn ingesteld. Een voorstelling over hokjesdenken, uitsluiting en het creëren van een queeruptopie. De Sacramentskerk biedt het perfecte decor. De ruimte licht op in regenboogkleuren, het publiek neemt plaats in de houten banken. Riemen vast. Bakker gaat de tent met de grond gelijk maken. (meer…)
Tinus en José willen in het Brabantse Schijnveld een Chinees restaurant vestigen. Ze hebben een café gekocht en ook de laatste werknemer overgenomen. José (Kim van Zeben) is de motor achter de ambitieuze plannen. Haar man Tinus (Servaes Nelissen) is een aandoenlijke goede ziel die het beste voor heeft met zijn werknemer, de autochtone Rudie (Ferdi Janssen). Behalve de twee koks verblijven ook een oud Chinees omaatje en haar pasgeboren kleinzoon in het restaurant.
José gaat voortvarend te werk met een zorgvuldig uitgedacht concept van een authentiek Chinees restaurant dat zich wil onderscheiden van de afhaalchinees. Ze introduceert voortdurend nieuwe gerechten, wat een hoogst vermakelijke eetscène oplevert met een soep waarin levende minihaaitjes zwemmen. Maar dan is de voorstelling al een half uur gaande en is er al heel veel gelachen. Behalve Rudie zijn alle werknemers Chinees en pop. Het personeel wordt consequent in het Chinees toegesproken, wat reuzegrappig is. Vooral Kim van Zeben is daarin onnavolgbaar en ontpopt zich in deze voorstelling steeds meer als een groot komisch talent.
Rudie hoopt Prins Carnaval te worden en toont trots een maquette van een praalwagen. Helaas valt carnaval tegelijk met het Chinese Nieuwjaar, wat natuurlijk beter past in het nieuwe concept van José. Rudie is hevig gedesillusioneerd en krijgt een nachtmerrie. En dan speelt ook nog de onvervulde kinderwens van Tinus en José op, waarvoor Rudie een oplossing zou kunnen zijn.
Servaes Nelissen maakte veel succesvolle solovoorstellingen en is ook met regelmaat te gast bij andere gezelschappen, van Orkater tot Oostpool. Happy garden is een coproductie met de Firma Rieks Swarte. Met Swarte werkte Nelissen ook regelmatig samen, zoals in de hit Potters beesten, waarin ook Ferdi Janssen speelde. Vaak ligt bij Nelissen de nadruk op de eenvoudige tragiek van gewone mensen. Dat is nu ook het geval, maar wist Nelissen eerder ook regelmatig te ontroeren, nu slaat de balans helemaal door naar het komische.
Gienke Deuten regisseerde deze vlotte voorstelling op vaardige wijze. De nachtmerriescène en ook een scène met een draak komen wat uit de lucht vallen en detoneren enigszins. Maar daar staat veel moois en vooral heel erg veel leuks tegenover. Nelissen weet zijn omaatje prachtig tot leven te wekken en ook Van Zeben is sterk in de weer met een schattig baby-chineesje. Samen spelen ze een prachtig gechoreografeerd gevecht met de koks dat geïnspireerd lijkt op de film Crouching tiger, hidden dragon. Happy Garden is een hoogst hilarische voorstelling met drie prachtige spelers die behalve de drieste dolle dwazernij toch ook nog enkele verstilde momenten kent.
(foto: Jacqueline van Eeden)
Wat een bruisende voorstelling! Ik heb genoten!