De première van de grootschalige musical De Tocht wordt doorgeschoven naar oktober 2023. Bij grondwerkzaamheden is op de plek waar het eigen theater moet komen vervuilde grond aangetroffen. Vorig jaar werd de productie al een jaar uitgesteld vanwege corona. ‘Het is net de Elfstedentocht’, reageert zakelijk directeur Hans Staal. (meer…)
De Tocht imponeert met schilderachtige projecties van Friesland, maar kampt ook met schetsmatige personages. Door het wankele script zakt de spektakelmusical uiteindelijk door het ijs.
It giet maar niet oan met de Elfstedentocht. De laatste editie is alweer 25 jaar geleden en de kans dat we een zestiende rit gaan zien is klein. Gelukkig kunnen liefhebbers nu terecht in het nieuwe Friso Theater in Leeuwarden, waar de tocht der tochten in regenbuien en hittegolven gewoon gereden kan worden. Nou ja, een beetje: in de musical De Tocht belanden we in een fictieve Elfstedentocht in 2023.
De Tocht is een van de vele spektakelmusicals die na het succes van Soldaat van Oranje tot stand is gekomen. Of dat succes herhaalbaar is is nog maar de vraag, maar de productie heeft al wel een troef in handen. Net als het succesvolle Dagboek van een Herdershond en Zondag in het Zuiden is De Tocht een musical met een sterke regionale binding: personages spreken Nederlands en Fries, de burgemeester van Leeuwarden heeft een korte cameo en natuurlijk is daar die iconische tocht die voor Leeuwarden en Friesland zo belangrijk is. ‘Samen maakt alles sterker’, zo luidt de slogan van deze musical. Saamhorigheid, daar gaat het om.
De saamhorigheid is ver te zoeken voor jeugdvrienden Annet, Sjoerd, Pieter, Kristien en René, die als kinderen elkaar beloofd hebben om ooit een Elfstedentocht te rijden. Broers Sjoerd en Pieter (Wolter Weulink en Theo Martijn Wever) hebben elkaar twintig jaar niet gesproken, omdat Pieter weigerde het familiebedrijf over te nemen. Kristien en René (Jolijn Henneman en Boy Ooteman) hebben Leeuwarden verruild voor Amsterdam en Ibiza en worstelen nog met oude gevoelens voor elkaar. Annet (Nandi van Beurden) heeft een carrière als kunstschaatser aan de wilgen gehangen voor Sjoerd, en heeft zo haar eigen reden om de vriendenclub bij elkaar te krijgen.
Alsof dat nog niet genoeg is, schaatst er nog een zesde personage rond, die grotendeels losstaat van de vriendengroep. Jelmer (Thijs Meester) heeft verschillende tochten gereden met zijn inmiddels overleden vrouw Boukje, en rijdt een laatste tocht om haar as uit te strooien. Boukje (Maike Boerdam) vaart of schaatst het podium op om hem te helpen met de rouwverwerking.
Scriptschrijver Allard Blom verwerkt veel verhaallijnen in een musical die nog geen twee uur duurt en die een balans moet maken tussen zang, dans, spel en spektakel. Als gevolg zijn de achtergronden van de vrienden en hun onderlinge conflicten onderontwikkeld en blijf je aan het eind van de rit achter met schetsmatige personages. De opzwepende compositie van Ad van Dijk en Sytse Broersma moet daardoor extra werk doen. Het geeft aan wat voor heftige emoties de personages voelen, maar zonder meer scènes om al die conflicten uit te bouwen krijgt het niet de impact die het zou kunnen hebben.
Met name de vrouwenrollen laten te wensen over: een terugkerend probleem in het genre van de spektakelmusicals. Annet zingt keer op keer hoeveel ze wel niet houdt van Sjoerd, terwijl we ook leren dat ze al haar dromen en ambities voor hem opzij heeft gezet. Waar ze eerst de groep nog op sleeptouw neemt, krijgt ze een einde dat zo passief is dat het aanvoelt als een anticlimax. Ook Boukje, die in de vorm van een herinnering haar man bijstaat en Kristien, die haar idee voor een documentaire al snel laat varen, blijven onbevredigend.
Dat is jammer, want er staat wel een fijne groep acteurs op het ijs. Of het nou de chemie is tussen Boy Ooteman en Jolijn Henneman, die samen de komische noot verzorgen, de romance die Thijs Meester en Maike Boerdam spelen of de broedervete tussen Wolter Weulink en Theo Martijn Wever: onder regie van Eddy Habbema komt het goed uit de verf. Nandi van Beurden heeft als Annet zo’n aanstekelijke energie dat je gelijk hoopt dat ze die eindstreep gaat halen.
Het verhaal van De Tocht mag dan wat steken laten vallen, maar de vormgeving is dikwijls verbluffend. Kijken we hier naar een Soldaat van Oranje on Ice? Ja en nee. De theateropstelling breidt de succesformule van Soldaat niet uit zoals een 40-45 dat bijvoorbeeld wel doet: hier draait een schaatsbaan met echt ijs om de zaal heen, terwijl op de achtergrond projecties van het Friese landschap te zien zijn. Iets anders, maar niet erg anders.
Het zijn de wonderschone beelden en het licht van Luc Peumans die het verschil maken. Het lijkt of je naar impressionistische schilderijen aan het kijken bent van de verschillende landschappen, steden en dorpen waar de schaatsers langs passeren. De achtergrond waar de ruzie tussen de twee broers in plaatsvindt – een beeld van een imposant erf, geïsoleerd in de sneeuw – is zo sprekend dat je meer begrijpt van de eenzaamheid die beiden ervaren hebben. De zonsopgang in het Slotermeer was voor veel schaatsers een hoogtepunt van hun Elfstedentocht, en is ook hier het visuele hoogtepunt van de voorstelling.
Die impressionistische kwaliteit kan niet lang standhouden, want des te verder de schaatsers gaan, des te minder sprookjesachtig wordt de tocht. De beelden worden daarom ook kouder en harder naarmate de voorstelling vordert, maar het is bijna jammer. Wie afreist naar het Friso Theater, kan zich in ieder geval op beelden verheugen die nog lang bijblijven.
Foto: Joris van Bennekom
Musical van veel gemiste kansen.
Laat ik positief beginnen. Het theater inclusief entree was niks mis mee. Bij binnenkomst proef je meteen een goede sfeer. En de opening met de persconferentie pakt je meteen. Zelfs als bezitter van zo’n bijzonder kruisje heb ik even een traantje weggepinkt. De verhaallijn was in mijn ogen ook niks mis mee. Ook werd ik daardoor af en toe zeker ontroert en geraakt.
Maar verder vond ik het erg kaal en had het in mijn ogen net zo goed een gewone schaatstocht kunnen zijn.
Als je de sfeer van de elfstedentocht over wilt laten komen horen daar in mijn ogen de volgende ingrediënten bij:
– een goed verhaal (dat was er wel)
– een massa hysterie (laat dit middels oude tv beelden zien wat het doet)
– moeilijke momenten in te middle of nowhere (die waren er wel)
– de opzwepende sfeer in de steden en finish waar de schaatser energie van krijgen met echt dweilorkest. (dit was zeer klinisch)
Vooral dit laatste vind ik een grote gemiste kans en had je de hele zaal mee kunnen nemen en een echte elfstedensfeer kunnen creëren.
Het was dus best een leuke musical, maar heeft voor mij niet het elfstedengevoel naar boven kunnen halen. Iest waar je toch op hoopt.
Dus mijn tip. Doe een paar kleine sfeer aanpassingen en wie weet wordt het echt het succes waar iedereen op hoopt.
Wij zijn gisteren naar de tocht In een woord geweldig
Samen met mijn moeder hebben mijn zus en ik een prachtige middag gehad. Zeker de moeite waard.
Ik herken me niet in de negatieve reacties.
Wij zijn 25 november naar De Tocht geweest. Ik had gelezen op de site dat iemand vroeg of het koud was in de zaal. Het antwoordcwas nee, het is comfortabel. Hang de jas maar in de garderobe. Zo gezegd zo gedaan, maar wat hebben we het koud gehad. Dan is echt genieten van de voorstelling er niet echt bij. Jammer
ik vond het van het begin tot einde prachtig
een echte aanrader om naar toe te gaan
Wij zijn naar de tocht geweest, Het was prachtig! Maar toch een minpuntje, er werd een paar keer gevloekt, en dat was helemaal niet nodig , erg jammer!,
Wat een fantastisch musical De Tocht was het op 27-1-2024 geweest om 20.00 uur .
Prachtig decor en zangers en schaatsers wat mooi opgezet.
Echt een aanrader om daar na toen te gaan .
Zijn gisteren 27-03 naar de Tocht geweest. Was fantastisch en zeker een aanrader om er heen te gaan hebben op en-top genoten.
Zijn ze dag naar de tocht geweest waardeloos zonde van onze te duure kaartjes .3 x niks .snel verdiend organisatie.
Inklauwers. Neppers
We zijn afgelopen donderdag naar de Tocht geweest. Hebben er van genoten. Prettige ontvangst. Gezellige sfeer. Een mooie musical. Het decor, het schaatsen, prachtig. Niet echt koud in de zaal, met een stola en gebruik maken van de dekentjes die er liggen valt het best mee. We hebben na afloop heerlijk gefeest.
Zonder verwachtingen naar ‘de tocht’. Aangenaam verrast. Wat een schitterend decor en enscenering. Goed gezongen. Mooi gedanst. En op het laatst hoop je echt dat ze het gaan halen. Kort geleden ook naar Jesus Christ Superstar geweest maar hier kom je opgewekter de zaal uit. Absolute aanrader, nu het nog kan.