Vaderschap of geen vaderschap, dat is de vraag. Terwijl hij steeds meer vrienden en vriendinnen achter een kinderwagen ziet lopen, weet Victor Luis van Es niet of dat voor hem en zijn vriend wel een goed idee is. Voor een homostel betekent het in ieder geval dat er meer werk aan de winkel is in de aanloop om een kind te krijgen dan voor een heterostel. Dus alweer een keuze, de zoveelste in zijn leven.
Victor Luis van Es praat ons in De Lachende Derde bij over de keuzes in het leven die hij tot nu toe moest maken en de twijfel waar hij altijd last van had. Naar school gaan of spijbelen en lekker door de stad dwalen? Een baan zoeken of zalig onderuit hangen en maar zien hoe het loopt? Een vriendin of een vriend of misschien wel beiden? Hij kruipt ook even in de kop van een nijlpaard om een keuze te maken waar het goed toeven is. Het dier moet dan niet luisteren naar ‘de harde kern van Eco Plaza’, die Artis als een gevangenis ziet, maar het nijlpaard moet de dierentuin als een plek ervaren waar je goed verzorgd wordt en een uitkering ontvangt.
Van Es is vast lid bij de Rotterdamse Club Haug, die zich ontwikkelt als een tegenhanger van de Amsterdamse comedyclub Toomler met het vaste comedygezelschap Comedytrain. Als stand-upcomedian heeft Van Es een hele aangename, ontspannen vertelstijl ontwikkeld. Hij komt over als een vriend die je in de kroeg om de zoveel maanden met milde ironie even bijpraat over wat er de laatste tijd met hem is gebeurd. Dat hoeft niet al te wereldschokkend te zijn, maar wel prettig onderhoudend. Hij is niet de man die elke halve minuut een grap de zaal in schiet, maar hij houdt je wel bij de les met een biertje erbij.
Achteraf vraag je je wel af of je nou veel wijzer geworden bent of alleen maar vriendelijk vermaakt bent. Inhoudelijk heeft zijn derde voorstelling, in tegenstelling tot zijn vorige show Plan B, namelijk niet zoveel om het lijf. De diepgang probeert hij er even in te wurmen in een stukje dat opeens uit de lucht komt vallen, waarin hij stelt dat het voor een homo in deze wereld niet al te best gesteld is. In Qatar beschouwen ze homo’s als geesteszieken, in de VS kun je in een gay bar worden neergeknald en zelfs in Amsterdam is het geen pais en vree. Ja, de inhoud van deze kleine preek kenden we al. Het enige dat Van Es daaraan toevoegt is dat we liefde nodig hebben. Zo, da’s een eyeopener zeg.
Als gemoedelijke verteller verdient Van Es zeker een plek op het comedy-cabaretpodium en zijn contact met het publiek kan zelfs gezellig worden genoemd. Maar een beetje meer gevaar en gif zou zijn act nog een stuk aantrekkelijker maken.
Foto: Rik Engelgeer