Kinderspelletjes, melancholie, liedjes van toen en van later en uit zijn jeugd: de nieuwste show van Herman van Veen grijpt terug op zijn recente cd Kersvers. Maar ook gaan we opnieuw met hem mee naar Rozegeur maneschijn en Liefde van later. Met het openingslied Hier is het geweest zetten Van Veen en zijn groep muzikanten […]
Het stadion met de mooiste naam van Nederland staat sinds een jaar weg te kwijnen. Met het faillissement van Sportclub Veendam kwam er ook een einde aan de roemruchte historie van Langeleegte. Nooit meer hoefde een club vanuit de rest van Nederland die barre tocht naar de Veenkoloniën te ondernemen, daar waar de zandstormen over de kale vlakte raasden, het zwerk altijd pikzwart gekleurd was en de regen harder striemde dan elders.
Veendammers kunnen en willen het niet geloven en vertrouwen nog steeds op een wederopstanding. Vandaar dat Stadion Langeleegte er piekfijn bijligt. Strak geschoren grasmat, fris geverfde gevel, sfeervol ingerichte business lounge. Een gespreid bedje voor wie het wil zien.
PeerGroup zag het. Het locatietheatergezelschap uit Noord-Drenthe bracht de veenkoloniale regio al veel indrukwekkende voorstellingen, sinds november 2011 onder de overkoepelende noemer De Streek: een reeks van uiteenlopende evenementen over de geschiedenis van het aardappel- en suikerbietgebied. Ter afronding van dit al zo rijkelijk samengestelde tiengangendiner vol heerlijke streekgerechten serveert PeerGroup nu Circus in Veen. Een machtig dessert. Het is bijna teveel.
Meer dan honderd mensen werkten er mee aan het spektakel dat bijna ten onder gaat aan zijn eigen omvang. Het vermoorden van lievelingetjes durfde regisseur Floris van Delft niet aan waardoor verhaallijnen verstrikt raken en scènes onafgerond blijven vanwege de tijdsdruk (zelfs nu nog duurt de voorstelling ruim tweeëneenhalf uur!). Nee, dit is allerminst een luchtig toetje. Dit is een vol bord spaghetti, rijkelijk gegarneerd met Parmezaanse kaas en pijnboompitten.
De hoofdlijn van het verhaal gaat over Circus Romero dat strandt in Veendam. Al snel is duidelijk dat het internationale gezelschap een groot kruitvat is. Wat heet, vijf kruitvaten in één. Ga maar na: men is gestrand (1), directeur Gigi is doodziek (2), de kas is leeg (3), verstoten zoon Matteo staat op het punt van terugkeer (4) en trapezemeisje Ziyana is verliefd op hem en hij niet op haar (5). Bij al deze brandhaarden voegen zich die van de lokale politiek, waar het allerminst koek en ei is, en die van de lokale bevolking, die het gezelschap met argusogen beloert.
Nee, leg Circus in Veen niet langs een dramaturgische meetlat. Maar ach, wat zou het. Wandelde de grote Shakespeare zelf ook niet regelmatig over zijpaden? De show die PeerGroup aanricht in De Langeleegte is indrukwekkend, een aaneenrijging van hoogtepunten. Het ensemble ademt uit alle poriën dat het ontiegelijk veel plezier heeft in dit doldwaze circus, het vierkoppige orkestje kan werkelijk alle muziekstijlen aan en de tientallen figuranten zijn prachtig gechoreografeerd. Crossmotoren scheuren in een bloedgang over het podium voorbij terwijl op de achtergrond de groene grasmat in prachtige patronen wordt uitgelicht.
Het is ondoenlijk om aan een opsomming te beginnen. Ja, er is spitsvondigheid in de dialogen. Ja, er zijn prachtige liedteksten. Ja, er is acrobatiek. Nee, er is geen happy end. En dat is ook wel eens lekker.
Circus in Veen verdient publiek van heinde en verre. Waag een reisje naar Veendam. De zandstorm is reeds gaan liggen en de nazomerwind is beslist aangenaam.
Foto: Reyer Boxem