In de vorm van een kleine pipowagen en vliegensvlugge wisseltrucs van spelers Sacha Muller en Maurits van den Berg, ontvouwt zich op het podium een gehele boerderij, een waaier aan boerderijdieren, én een liefdevolle boodschap: wat is het fijn om jezelf te zijn. (meer…)
Cees Brandt is al decennialang actief in het jeugdtheater. Als De Brandstichting heeft hij zich, sinds het ontstaan in 1997, meer en meer toegelegd op voorstellingen voor hele jonge kinderen. In Broers, zijn nieuwste 2+ voorstelling, wordt het decor live getekend.
Broers gaat over – de titel zegt het al – twee broertjes. Harm, sierlijk gespeeld door oud-danser Cees Brandt zelf, is de grootste. Hij doet stoer en houdt veel van lichtjes, knopjes en het bouwen van alarminstallaties. Harm vindt zijn jongere broertje Siem kinderachtig.
Siem, een rol die de jonge acteur Sacha Muller afwisselend speelt met Rick Engelgeer, is verzot op teddyberen. Voor dat soort zachtharig speelgoed is Harm natuurlijk veel te groot. Maar in zijn geheime kastje ligt stiekem wél zijn eigen liefste troetelbeertje. Als Siem dat geheim op zijn broers verjaardag ontdekt, wordt Harm woedend en wil hij niets meer met zijn broertje te maken hebben.
De verschillen tussen de broertjes worden eenvoudig en herkenbaar voor het kinderpubliek uitgewerkt. De één draagt een hoedje, de ander een pet. De één heeft een gloeilamp op zijn T-shirt, de ander een teddybeer. Met een combinatie van toneel, mime, dans en een vleugje slapstick geven de acteurs het verhaal vorm. De muziek van Kees van der Vooren, die vaker voor De Brandstichting componeert, ondersteunt het verhaal. Als de jongetjes verdrietig zijn, sijpelt er bijvoorbeeld blues in de muziek door.
Het belangrijkste element in Broers komt van Suus van den Akker. Zij tekent live het decor tijdens de voorstelling. Op grote witte, draaibare panelen tekent zij met zwarte lijnen de slaapkamer van de oudste broer. Een bureau, een krukje, een kastje dat open blijkt te kunnen. Zij tekent Harm, die vervolgens tot leven komt. Daarna doet ze hetzelfde met Siem en zijn kamer.
Het gebruik van een live-tekenaar zorgt voor een extra dimensie in deze voorstelling. Gespannen kijken de peuters en kleuters naar wat haar handen tevoorschijn toveren. Luidkeels geven ze commentaar. Wat gaat ze nu weer tekenen? Soms duurt dat te lang en verslapt de aandacht. Ook als er kinderen uit het publiek naar voren mogen komen om verjaardagslingers in te kleuren, is de focus even weg.
Het conflict, inclusief enge nachtmerrie en lieve verzoening in bed, is voor een tweejarige misschien niet volledig te begrijpen, maar dat hoeft geen onoverkomelijk bezwaar te zijn: kinderen maken toch hun eigen voorstelling, zo viel op te maken uit de opmerkingen die door de zaal klonken.
Broers is een kleine, lieve voorstelling, die zowel peuters als kleuters aanspreekt. Het verhaal is eenvoudig, herkenbaar en spannend. En vooral dankzij de live-tekenaar valt er in deze voorstelling ook voor ouders en begeleiders genoeg te beleven.