Het internationale project A Play For the Living in a Time of Extinction wordt op iedere plek waar het wordt gespeeld opnieuw gemaakt, met lokale makers en performers. Op uitnodiging van het Holland Festival nam Floor Houwink ten Cate de Nederlandse versie voor haar rekening. (meer…)
Steven Michel – een van de vaste dansers bij Jan Martens, maar hij werkte ook met David Zambrano, Falk Richter, Daniel Linehan et Maud Le Pladec – maakte de afgelopen jaren twee eigen voorstellingen, They Might Be Giants (2016) en meer recentelijk Affordable Solution For Better Living (2018). Die laatste voorstelling, met de Franse beeldend kunstenaar Théo Mercier, werd onlangs door de Biënnale in Venetië met een zilveren leeuw bekroond.
Affordable Solution For Better Living is een vertelling over een menselijke figuur, die vanuit de prefab-wereld van IKEA een weg zoekt naar een hoger, of misschien is het beter om te zeggen, dieper bestaan. Aanvankelijk geniet de figuur, bijgestaan door een zoetgevooisde computerstem, die hem waardigheid en zelfvertrouwen aanpraat, monter de overzichtelijkheid van de bouwpakkettenlogica. Maar dan overvalt hem in het tweede deel van de voorstelling een existentiële behoefte, waarbij de verschillende modellen – na het in elkaar zetten van de beroemde Kallax-kast verschijnt er een hele collectie op het podium – niet meer voldoen.
Terwijl naast mij een toeschouwster opmerkt welke modellen ze zelf allemaal in huis heeft gehad (‘dat kinderbed had ik ook, en dat, en die, alleen die kast niet’), stroopt Michel zijn generieke eerste huid af. Gehuld in een al even algemeen pak van spierbundels en pezen, op zich een spectaculaire gedaanteverwisseling, gaat hij naarstig op zoek naar iets buiten de hokjes en de handleidingen van de meubelgigant.
Michel, die met veel overgave en prachtige timing zijn rol als hedendaagse Elckerlyc gestalte geeft – ergens tussen robot, stripfiguur en marionet in – komt als choreograaf, uiteraard samen met Mercier, tekort in het problematiseren van de generieke, globale productie van huiselijk geluk en sense of belonging. Dat generiek geproduceerde voorstellen voor geluk beperkt zijn en niet voldoen in de behoefte om aan menselijk contact gestalte te geven, is bepaald geen nieuw inzicht. Je zou het ook ronduit een dooddoener kunnen noemen.
Hoewel Affordable Solution For Better Living de naïeve charme heeft van een aanstekelijk kinderboek – in de afwisseling van tekst en beeld, in de treffende, pretentieloze humor – is het geheel van de voorstelling toch al te voorspelbaar en blijft die eigenlijk steken in dezelfde algemeenheid die het de wereld van de globale meubelfabrikant nu juist verwijt.