‘Energie, een verhaal en de waarheid’: dat zijn volgens de Indiase komediant Vir Das (40) de voorwaarden voor een stand-upcomedyshow. Met zijn The Loved Tour, die hij wereldwijd brengt, is hij hierin perfect geslaagd. Das is een beroemdheid; hij trad op in tal van Bollywood-films, in het prestigieuze Soho Theater in Londen en op het Edinburgh Fringe Festival. Om zich als method-actor te trainen, studeerde hij zes maanden aan het Kunsttheater Moskou (waar de erfenis van Stanislavski levend wordt gehouden) en trad hij op in acht toneelvoorstellingen. (meer…)
Het is dat vliegen de enige zinnige manier is om in Europa terecht te komen. Maar anders zou de Amerikaanse comedian Marc Maron (1963) vliegtuigen mijden, omdat rare geluiden van de motoren en schokken door luchtzakken hem de stuipen op het lijf jagen. De angst voor vliegtuigen is een van de persoonlijke thema’s die Maron aansnijdt in zijn vrolijke show A Few Parts of the World Tour in Theater Carré in Amsterdam.
Wat zal hij morgen eens gaan doen, als hij een dag kan stukslaan in Amsterdam? Met een rondvaartboot door de grachten? Naar het Anne Frank Huis? Eigenlijk is de joodse Maron dat laatste aan zijn stand verplicht. Maar je wordt zo verdrietig van de herhaalde boodschap dat de Tweede Wereldoorlog aan zes miljoen joden het leven heeft gekost. Misschien eerst naar het Anne Frank Huis en dan met de boot? Hm, het resultaat daarvan zal voor niemand aangenaam zijn: ‘A sad Jew on an boat.’
Met alleen een barkruk, een microfoon en een stapeltje spiekbriefjes schept Maron in het grote Carré een opmerkelijk intieme sfeer. De Amerikaanse stand-up comedian is in Nederland misschien niet heel erg bekend: het publiek bestaat goeddeels uit Britten en Amerikanen. Hij maakt podcasts met commentaar op alles en iedereen, maar vooral ook over voorvallen uit zijn privé-leven. Maron had in de Verenigde Staten diverse eigen shows op televisie en verving Jon Stewart een jaar lang op Comedy Central. Daarnaast was hij vaak te gast bij David Letterman en meer recent ook bij Stephen Colbert.
Aan tafel bij Colbert sprak Maron in komische bewoordingen zijn wanhoop uit over het feit dat Donald Trump aan de macht is: dat betekent nog jaren opstaan met de angst dat Trump ’s nachts een nucleaire tweet de wereld in heeft geslingerd. Niet duidelijk wordt of het komt door die weerzin tegen Trump, maar in elk geval is het politieke element vrijwel afwezig in A Few Parts of the World Tour. Trump is ‘scary and fucked up’, en dat is wel zo’n beetje het belangrijkste commentaar op de president. Maron sluit zich aan bij het breedgedragen gevoel dat de Amerikanen bij al Trumps impulsieve daden aanvankelijk woedend zijn, om zijn capriolen vervolgens zuchtend naast zich neer te leggen. In het politieke veld krijgt alleen de conservatieve vice-president Mike Pence ervan langs van Maron, omdat hij moeilijk doet over homoseksualiteit.
Voor het overige houdt Maron zijn onderwerpen klein en persoonlijk. Hij improviseert op het thema ‘circus’ omdat Carré van oudsher een circustheater is. Geeft met mimiek en stemgeluid vorm aan de tijd dat hij drugs gebruikte, een gewoonte die ver achter hem ligt.
Telkens pakt hij een kleine anekdote op, waarover hij dan een tijdlang doorkletst. Zoals over de Britse thee die hij lekker vond bij een bezoek aan Engeland, zodat hij er via internet een scheepslading van liet bezorgen; nu zit hij met een overdosis Britse thee. En hij bezweert zijn publiek dat hotels vies zijn, omdat iedereen – net als hij – overal in en tussen zijn sperma stort tijdens het aftrekken.
Zo vult Maron zo’n anderhalf uur met kleine, veelal persoonlijke anekdotes waarover hij uitweidt. Daarmee is A Few Parts of the World Tour feitelijk een kleine, bescheiden show. Niet wereldschokkend, maar wel geestig.