De PvdA en een groot deel van de oppositie (SP, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie) in de Tweede Kamer willen in 2017 éénmalig 10 miljoen euro toevoegen aan de cultuurbegroting. De dekking daarvoor is gevonden in niet besteed geld voor onderhoud aan monumenten. De middelen moeten ten goede komen aan instellingen die bij het Fonds Podiumkunsten […]
In het overleg dat staatssecretaris voor Cultuur Halbe Zijlstra donderdag naar aanleiding van ‘Slagen in cultuur’, het advies van de Raad voor Cultuur voor de subsidieperiode 2013-2016, voerde met de Tweede Kamer wilde de bewindsman alles best nog eens uitleggen, toelichten en verklaren, maar een duimbreed afwijken van zijn standpunt zat er niet in. Daardoor werd dit overleg vooral een podium voor de oppositie tevens Kunduzpartijen om hun ongenoegen over het beleid in het algemeen en het rigide karakter van het advies van de Raad naar voren te brengen en, zinspelend op de komende verkiezingen, hun positie inzake cultuur te markeren.
Tanja Jadnanansing van de PvdA vroeg om uitstel van een aantal besluiten nu is gebleken hoe zij met name voor het jeugdtheater en de talentontwikkeling uitpakken. Zij kondigde aan dat haar partij na de verkiezingen een deel van de bezuinigingen zal terugdraaien. Boris van der Ham (D66) viel haar hierin bij, hij vroeg de staatssecretaris 5,5 miljoen euro te vinden om de grootste nadelen die uit zijn beleid voortvloeien te repareren. D66 zal in haar verkiezingsprogramma vijftig miljoen euro opnemen om een aantal zaken te herstellen, waaronder het behoud van de sectorinstituten. Ook Mariko Peters (GroenLinks) kondigde aan dat haar partij na de verkiezingen een aantal besluiten wil repareren.
Gesteund door Bart de Liefde van zijn eigen partij de VVD, drong Zijlstra erop aan geen spelregels te veranderen zolang hij zijn finale besluiten nog niet heeft bekendgemaakt, wat hij op Prinsjesdag zal doen. Ook legde hij de Kamer omstandig uit dat ook na de aanstaande verkiezingen de speelruimte om grote wijziging aan te brengen beperkt zal zijn. ‘Veel verder dan de kaasschaaf zult u niet kunnen komen,’ zei een staatssecretaris die binnen de kortste keren en op hardhandige wijze een nieuwe kunstenplansystematiek opzijschoof die zijn voorgangers kort daarvoor wettelijk hadden verankerd.
Namens het CDA liet Marieke van der Werf weten niet te kunnen instemmen met de volgens haar onderbedeelde situatie waarin de regio’s buiten de Randstad zijn terechtgekomen. Zij werd daarin gesteund door de PvdA en SP. En nu duidelijk is geworden wat het onderbrengen van instellingen in vaste categorieën oplevert, zoals een bijna wegbezuinigen van de Toneelmakerij, werd door alle partijen behalve de VVD om meer maatwerk en een aanvullend advies van de Raad gevraagd. Ook op het behoud van de Cultuurkaart en het vrijgeven van de bestemmingsreserves werd door verschillende partijen aangedrongen. Over de collecties van het TIN en MCN zei de staatssecretaris met deze instellingen hierover in gesprek te zijn en herhaalde hij zijn opvatting zich er niet verantwoordelijk voor te voelen aangezien het niet om Rijkscollecties gaat.