Steeds meer theatermakers staan op 1 juli stil bij Keti Koti. Met voorstellingen en verdiepende programma’s herdenken ze de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk en vieren ze de vrijheid. Door de opkomst van de Black Lives Matter-beweging, komt Keti Koti dit jaar in een feller licht te staan. ‘Het is extra belangrijk om de verhalen te blijven vertellen, te blijven herdenken’, zeggen theatermakers Sue-Ann Bel en Ayrton Fraenk. (meer…)
Tijdens de kerstdagen hoef je al lang niet meer eindeloos bij de (schoon-)familie rond de boom te zitten. De theaters in Nederland hebben jaarlijks een uitgebreide programmering op en om de kerstdagen. Wat is er dit jaar te zien? Theaterkrant verzamelde tien tips.
1. Alternatief voor een traditionele kerstmis
Urban Myth organiseert in Internationaal Theater Amsterdam De Alternatieve Nachtmis. Cabaretier Farbod Moghaddan blikt terug op 2018, voedseldeskundige Marinthe de Hek onderzoekt de toekomst van voedsel, Mabel Nummerdor de toekomst van seks en Anwar Manlasadoon de toekomst van onze plek op de wereld. De samenzang zal begeleid worden door zangeres en harpiste Iris Kroes.
Internationaal Theater Amsterdam: 24 december
2. Alternatief kerstdiner
Een diner met een voorstelling, dat is het concept dat het Rotterdamse theatercafé Mooi Weer & Zo hanteert. Deze kerst komt Bacchanten van Euripides aan bod. Een voorstelling over de volgelingen van Bacchus. Ze zijn vrij, los van de maatschappij met haar regels en taboes. Het diner bestaat speciaal voor kerst uit 5 gangen. Ideaal als je geen zin hebt om uren in de keuken te staan.
Mooi Weer & Zo, Rotterdam: 7 december t/m 29 december
3. Winterparade
Voor een alternatief kerstdiner kan je dit jaar ook terecht in de kerken waar de Winterparade straks neerstrijkt. Tussen de maaltijden door performen de artiesten voor je neus op tafel. Dit jaar met een verfilming-en-plein-public van A Christmas Carol, muziektheater van Club Gewalt en een performance van het duo Fus Grin.
Zuiderkerk, Amsterdam: 19 december t/m 29 december
St. Bavokerk, Haarlem: 4 en 5 januari
4. Bont familiefeest 8+
Dit jaar met de familie naar een voorstelling over familie? Moniek Merkx maakt bij Maas Theater en Dans Hallo Familie, een voorstelling met herkenbare taferelen. Op de site van Maas Theater en Dans zegt ze: ‘Ik stel me een grote keuken voor waarin een groep gasten een bont familiefeest voorbereidt. De kinderen worden steeds volwassener, de volwassenen gedragen zich als kleuters.’ Vorig jaar maakte ze in deze tijd de voorstelling Liefde, die daarna de Gouden Krekel 2017 won en werd genomineerd voor de VSCD Mimeprijs. Dick van Teylingen schreef voor Theaterkrant over Liefde:’De voorstelling eindigt met een waterballet waar het plezier niet alleen van afspat, maar dat ook nog een schitterend tableau oplevert met Bollywoodinvloeden. Kerst is Liefde.’
Maaspodium, Rotterdam: 21 december t/m 3 januari, daarna op tour door Nederland
5. Familietragedie met vrolijke surfboy 8+
Van familiefeest bij Maas naar familietragedie bij Theater Rotterdam. Ook in de categorie christmas spirit heeft deze havenstad genoeg te bieden. Regisseur Pieter Kramer, bekend van de vrolijke musicalhits Woef Side Story, Snorro en De Gelaarsde Poes, waagt zich nu aan de theatrale klassieker Hamlet. Hij verklapt: ‘hoewel Hamlet een vrolijke puber-surfboy is met vlot haar, gaat ook in deze versie bijna iedereen dood.’
Theater Rotterdam: 14 december t/m 6 januari, daarna op tour door Nederland
6. Moderne dans in gala
Het inspiratieloze kerstdiner bij je schoonfamilie weer overleefd? Trakteer jezelf op een avond moderne dans. Introdans danst elk jaar een programma dat speciaal is samengesteld voor de feestdagen. Dit jaar zit in dat Kerstgala onder andere een deel van de choreografie ‘Rossini Cards’ door Mauro Bigonzetti bij, voor het eerst in Nederland te zien.
Stadstheater Arnhem: 26 december t/m 28 december
Theater Orpheus, Apeldoorn: 29 december
7. Internationaal circus in een echt circustheater
In de kerstperiode ruikt het als vanouds naar circus in Koninklijk Theater Carré. Elk jaar staat het Wereldkerstcircus daar vol met internationale topartiesten. Dit jaar onder andere de Nederlandse première van de paardenact van Violetta Serge Alexandrova, die daarmee goud won op het Circusfestival Idol in Moskou. Voor beide kerstdagen zijn nog een aantal kaarten beschikbaar.
Koninklijk Theater Carré, Amsterdam: 20 december t/m 6 januari
8. 48e Internationaal Kerstwintercircus
Onze hoofdstad is niet de enige plek waar circus op hoog niveau te bewonderen is. In het Parktheater in Eindhoven vindt de 48ste editie van het Internationaal Kerstwintercircus plaats. Met acts uit onder andere Japan, Italië, Tsjechië, Rusland en Hongarije. Op 24, 25 en 26 december spelen ze twee keer per dag.
Parktheater Eindhoven: 22 december t/m 30 december
9. Kerstcabaret van de vrouwen van het Amsterdams Kleinkunstfestival
In The Last Christmas, de kerstvoorstelling van het Amsterdams Kleinkunstfestival en Theater Bellevue wordt het kerstfeest verboden. ‘No more chestnuts roasting on an open fire.’ Cabaretiers Eva Crutzen, Yentl Schieman, Stephanie Louwrier, Christine de Boer en Yvonne van den Eerenbeemt proberen daarom het feest in het geheim nieuw leven in te blazen. Genoeg van je lollige oom?
Theater Bellevue, Amsterdam: 18 december t/m 29 december
10. Klassieker van het Londense West End naar Nederland
The jellicle moon is shining bright this christmas! De musicalklassieker Cats van componist Andrew Loyd Webber is even terug in Nederland, nu voor het eerst in de Engelstalige versie met de cast van West End. De voorstelling speelt in het Rai Theater in Amsterdam, met twee matinees tijdens de kerstdagen.
Rai Theater, Amsterdam: 20 december en 13 januari
Blijf je liever thuis?
Op de landelijke tv-zender Parmando 24 culture zijn twee voorstellingen van Het Nederlands Kamerkoor te zien: Gesualdo, een samenwerking met De Warme Winkel, en Under the Horizon, een samenwerking met Huang Yi. Carolien Verduijn schreef in Theaterkrant over Under The Horizon: ‘Subtiel, verstild en loepzuiver gaf Het Nederlands Kamerkoor de emotie mee aan het donkere beeld door middel van ingetogen liederen die juist daardoor aan kracht wonnen. Hun stemmen begonnen als één, waarna zij uitwaaierden in een rijk scala aan klankkleuren. De warme tenoren kwamen her en der prachtig eenzaam en verstild naar voren. Luisteren daarnaar is meditatief, soms unheimisch, en dan weer verwarmend. De warme mezzo-sopranen van Åsa Olsson en Elsbeth Gerritsen droegen je uiteindelijk vol rust en diepte naar het einde toe.’
Parmando 24 culture: 25 en 26 december