251 producenten uit de vrije sector ontvangen samen bijna 26,7 miljoen euro overheidssteun voor producties die door corona werden stilgelegd. De minister van OCW had voor de vrije producenten 39,4 miljoen euro gereserveerd, maar dat bedrag werd ruim ondervraagd. (meer…)
Voormalig producenten Marcel Klein Ovink en Thomas Terstal hebben het beroemde pruikenatelier van Sjoerd Didden overgenomen. Ze verhuren de haarwerken onder de naam Atelier Perru vanuit hun voormalige Haarlemmerhout Theater.
Klein Ovink en Terstal, die van origine toneelkapper is, werken al sinds 2004 samen, onder meer bij KO Theaterproducties. Ze kochten samen ook de Haarlemse kapel Nieuw Vredenhof, die in 2016 zijn deuren opende als het Haarlemmerhout Theater. Tijdens coronatijd sloot het theater zijn deuren en werd onlangs omgebouwd tot pruikenatelier. Het duo kende Didden via activiteiten bij Stage Entertainment en andere producenten.
In de branche van haarwerk was ‘Atelier Sjoerd Didden’ een hele grote naam. Didden werkte aan film-, televisie- en theaterproducties in het binnen en buitenland. Hij was onder andere betrokken bij producties van het Nationale Toneel, RO Theater, Stage Entertainment/Joop van den Ende Theaterproducties, Introdans en het Nederlands Dans Theater. Ook in landen als Japan, Amerika en Duitsland was hij een bekend pruikenmaker en grimeur. Na zijn overlijden in 2015, zette zijn weduwe Gies van de Kamp het levenswerk van haar man voort.
In een interview met Theaterkrant afgelopen juni gaf Van de Kamp al aan het bedrijf te willen verkopen. ‘Zonder Sjoerd verder gaan was zwaar, en aanvankelijk was hard werken een middel om toch overeind te blijven. Maar ik ben zestig, en continu meer dan fulltime werken put je uiteindelijk uit.’ Tijdens de coronacrisis zou Van de Kamp nog aan grote producties met onder andere Productiehuis Theater Rotterdam, Het Nationale Toneel en de Theateraliantie werken, maar na het uitblijven van voorstellingen werden de pruiken teruggebracht naar het atelier en weer opgeknapt.
De collectie van het nieuwe Atelier Perru is naar eigen zeggen de grootste van Europa en telt ongeveer 16.000 pruiken, haarstukken, toupets, snorren, baarden en bakkebaarden die netjes zijn gerangschikt op kleur, haartype en afmeting. Acteurs komen naar het atelier om te passen. ‘De pruiken zijn in elk gewenst kapsel te stylen of kappen. Precies behorend bij het karakter van de rol’, licht Terstal toe. ‘Dat werkt heel efficiënt want de speler zet zijn pruik af na de opnamen en hoeft zijn eigen haar niet telkens te laten stylen, wat veel tijd vergt.’
Het gaat altijd om huur, want de haarstukken zijn kostbaar (tussen de 100 en 400 euro per stuk). Ze worden handgeknoopt met echt mensen- of buffellhaar. Om de kosten te drukken laat Perru de pruiken allemaal in het buitenland maken.