Vanaf middernacht moeten alle publiekslocaties, waaronder theaters, opnieuw sluiten. Dat is onderdeel van het grote pakket maatregelen van de vergaande lockdown die premier Rutte vandaag aankondigde in een toespraak vanuit het Torentje. De sluiting geldt tot en met dinsdag 19 januari. Een week daarvoor besluit het kabinet over het vervolg. (meer…)
De Vlaamse Regering heeft beslist dat alle theaters in Vlaanderen dicht moeten, drie dagen nadat ook de Brusselse regering de theaters op haar grondgebied sloot. Nochtans was vorige week nog beslist dat culturele evenementen tot 200 toeschouwers mochten plaatsvinden, maar onder toenemende druk van de exploderende coronacijfers kondigt de Vlaamse Regering nu toch strengere regels af.
De beslissing gaat in vanaf donderdag 29 oktober. Er staat geen eindtermijn op deze beslissing, al spreekt de Vlaamse Regering over minstens drie weken. Toch vrezen vele culturele organisaties dat ze voor langere tijd zullen moeten sluiten. Zo doet de Arenbergschouwburg in Antwerpen nu al de deuren dicht tot 6 december. Het gebrek aan perspectief maakt deze nieuwe beslissing voor veel artiesten en cultuurliefhebbers extra bitter.
Zowel de Crisiscel Cultuur, de Artiestencoalitie, het Overleg Kunstorganisaties (oKo) als cult! (koepel cultuurcentra) zegt de beslissing te begrijpen, gezien de schrikbarende coronacijfers – België is het Europese land met de meeste coronabesmettingen in de afgelopen 14 dagen, en woensdag was er een nationaal recordaantal ziekenhuisopnames.
Toch klinkt er bij heel wat artiesten en cultuurwerkers ook kritiek. Dat net de culturele sector moet sluiten, ook al werkt ze met strikte protocollen en sectorgidsen, stuit op onbegrip. Vooral omdat grote winkelzaken met veel bezoekers (zoals Ikea) openblijven en ook topsporters wedstrijden blijven spelen (zij het wel zonder publiek). Repetities kunnen wel nog doorgaan, enkel voor wie in contractueel verband werkt.
Minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA), tevens de Vlaamse Minister-President, zei op Radio 1 dat hij op het nationale Overlegcomité van vorige vrijdag nog had verkregen om de culturele sector open te houden voor maximum 200 mensen en met anderhalve meter afstand tussen de bubbels. ‘Ik heb zelf kunnen waarnemen dat er minutieuze protocollen gelden’, vertelde Jambon, die afgelopen zondag nog de voorstelling Wachten op Godot van Olympique Dramatique bezocht. ‘Maar op een bepaald moment moet je kiezen voor eenheid in communicatie.’
De artistieke sector roept nu op om extra steunmaatregelen, waarover het de komende tijd in overleg wil gaan met de Vlaamse en de federale regering.
Foto: Wachten op Godot van Olympique Dramatique, Kurt Van der Elst