De verhoogde stand van ‘de coronathermometer’ van het RIVM heeft geen directe gevolgen voor theaters. Op 11 oktober werd het niveau van de thermometer van ‘laag’ aangepast naar ‘verhoogd’. Dat betekent dat de impact op de samenleving door de ziektelast is verhoogd en dat vooral kwetsbare groepen meer risico lopen. Wat de thermometer aangeeft, leidt echter niet meteen tot de invoering van beperkende maatregelen.
Gisteren kondigde het kabinet nieuwe maatregelen aan om de opmars van het coronavirus te stuiten. De gevolgen zijn ook voor de theatersector groot. Wat mag er nog vanaf vanavond 22.00 uur? Vijf prangende vragen op een rij.
Allereerst de belangrijkste nieuwe maatregelen:
– Het maximum van dertig toeschouwers geldt nu voor alle theaters.
– Evenementen, festivals en circussen worden verboden.
– Voor verplaatsingen binnenin theaters komt een mondkapjesplicht (vanaf 13 jaar).
1. Worden medewerkers meegerekend in de maximale groepsgrootte?
Personeel, zoals zaalwachten en technici, wordt niet meegerekend. Het podium wordt gezien als een ‘aparte zaal’. Dus ook de cast mag uit max 30 personen bestaan. Koren en orkesten met meer leden zijn niet toegestaan.
2. Worden kinderen meegeteld in het maximale aantal toeschouwers?
Ja, eind september werd er voor kinderen tot en met 17 jaar nog een uitzondering gemaakt, maar die wordt nu opgeheven. Aan ‘cultuureducatie’, bijvoorbeeld het maken van theater, mogen nog wel meer dan dertig kinderen deelnemen, maar dat moet dan plaatsvinden in een ‘verenigingsgebouw’. Schoolvoorstellingen in een theater vallen onder de ‘dertigpersonenmaatregel’.
3. Mag er nog gerepeteerd worden?
Ja, met maximaal dertig personen. Maximum geldt eveneens voor grote koren en orkesten.
4. Worden alle theaterfestivals verboden?
Rutte noemde expliciet een verbod op theaterfestivals. Maar een festival in een theater, met in elke zaal maximaal 30 toeschouwers, mag nog wel.
5. Wat kunnen we verwachten bij een daling van het huidige risiconiveau?
De nieuwe routekaart van het kabinet meldt dat als het huidige risiconiveau van het huidige ‘zeer ernstig’ daalt naar ‘ernstig’, er nog steeds slechts 30 toeschouwers worden toegestaan. Als de situatie ‘zorgelijk’ wordt, gaan we naar maximaal 60 en pas bij ‘waakzaam’ gelden er geen beperkingen meer op publieksgrootte. Dan nog steeds geldt de zogenoemde anderhalvemeterregel. Als het risico nog verder stijgt, volgt een lockdown en worden alle bijeenkomsten en dus ook voorstellingen verboden.
Dit bericht wordt aangevuld.