De theatergezelschappen Bureau Vergezicht, Boys Won’t be Boys, Bloos, de Theatertroep, Tafel van vijf muziektheater en RIGHTABOUT INC. krijgen vanaf 2025 een vierjarige subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), net als de dansinstellingen BackBone, Aya, WhyNot en BAU. De toekenningen voor de periode 2025-2028 maakte het fonds vandaag bekend. Voor onder meer Bambie, Het Volksoperahuis, Veem, World Opera Lab, BOG., Collectief Walden, Sadettin K en Likeminds was er slecht nieuws. Zij verdwijnen uit de regeling. (meer…)
Het beschikbare budget voor structurele subsidie voor Amsterdamse culturele organisaties is voor de periode 2025-2028 ongeveer 1,4 keer overvraagd. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) liet deze week weten 276 aanvragen te gaan behandelen.
Amsterdamse instellingen konden tot 1 februari bij het AFK een aanvraag indienen voor structurele subsidie van 2025 tot en met 2028. 276 instellingen hebben daarvoor nu samen € 72.154.725 aangevraagd, terwijl het fonds in opdracht van de gemeente een jaarlijkse 51,2 miljoen mag verdelen.
De overvraag is wel een stuk lager dan vier jaar geleden. Toen werd over alle disciplines gemiddeld 2,3 keer zoveel subsidie aangevraagd dan dat er beschikbaar was. Dat er nu minder overvraagd is komt volgens het AFK mede doordat organisaties die op dit moment al een vierjarige subsidie van meer dan € 600.000 ontvangen, niet meer dan 5 procent méér mochten aanvragen.
De categorie Muziek en muziektheater is nu het meest overvraagd, namelijk 182 procent in 57 aanvragen. 22 instellingen dienden plannen in voor de categorie Dans (148% overvraagd), 22 voor Podium en debat (112% overvraagd), 59 voor Theater (157% overvraagd) en 9 voor Woordkunst (122 procent).
De namen van de aanvragers maakt het AFK nog niet bekend. Wel laat het fonds weten dat er 119 nieuwkomers bij zijn. Daarmee bedoelen ze aanvragers die nu nog geen vierjarige Amsterdamse subsidie ontvangen. Dit kan gaan om organisaties die het voor het eerst proberen of organisaties die bij de vorige ronde een afwijzing kregen. Van de nieuwkomers ontvingen twintig organisaties in de periode 2021-2024 van het AFK tenminste één keer een subsidie vanuit de regeling Ontwikkeling voor jonge organisaties.
Negen adviescommissies rond specifieke kunstdisciplines gaan nu alle aanvragen beoordelen. De besluiten worden gepubliceerd op 1 augustus. Ruim voor die tijd krijgen aanvragers de gelegenheid het advies te checken op feitelijke onjuistheden.
Met 51,2 miljoen per jaar heeft het AFK overigens een veel groter bedrag te verdelen dan vier jaar geleden. Toen was er jaarlijks 19,6 miljoen beschikbaar (wat na indexatie in 2023 neerkwam op bijna 24 miljoen). Dat komt omdat de gemeente nu geen onderscheid meer maakt tussen de zogenaamde Amsterdamse BIS-instellingen, die direct subsidies ontvangen van de gemeente na advies door de Amsterdamse Kunstraad, en overige culturele instellingen, waarover het AFK besluit. Een groot bedrag uit de BIS-regeling is daarvoor overgeheveld naar de regeling vierjarige subsidies bij het fonds.
Nog slechts zeven instellingen ontvangen in Amsterdam direct subsidie van de gemeente. Voor hen heeft het college een apart bedrag van bijna 60 miljoen per jaar gereserveerd. Daartoe behoren onder andere Internationaal Theater Amsterdam (ITA), het Koninklijk Concertgebouworkest, Nationale Opera & Ballet, de Meervaart en het Bijlmer Parktheater.