De theatergezelschappen Bureau Vergezicht, Boys Won’t be Boys, Bloos, de Theatertroep, Tafel van vijf muziektheater en RIGHTABOUT INC. krijgen vanaf 2025 een vierjarige subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), net als de dansinstellingen BackBone, Aya, WhyNot en BAU. De toekenningen voor de periode 2025-2028 maakte het fonds vandaag bekend. Voor onder meer Bambie, Het Volksoperahuis, Veem, World Opera Lab, BOG., Collectief Walden, Sadettin K en Likeminds was er slecht nieuws. Zij verdwijnen uit de regeling.

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst verdeelt in opdracht van de gemeente vierjarige subsidies, per jaar 51,2 miljoen euro. 275 organisaties dienden voor de periode 2025-2028 een aanvraag in. Daarvan honoreert het fonds er 164. Hiervan zijn er 47 nieuw (29 procent). 54 instellingen eindigen onder de zaaglijn: ze krijgen een positief advies, maar er is niet genoeg geld. 34 verliezen hun subsidie.

Theater
Nieuwkomers in de vierjarige subsidieregeling van Amsterdam zijn de gezelschappen Bloos, de Theatertroep, Tafel van vijf muziektheater, RIGHTABOUT INC., de Theaterstraat, Black Sheep Can Fly (Saman Amini), Boys Won’t be Boys, Bureau Vergezicht, Circusbende, Bo Tarenskeen en Well Made Productions.

World Opera Lab, Eran&co, Storytelling Centre en Sadettin K. (Trouble Man) verdwijnen uit de regeling. Dat geldt ook voor Over het IJ, Het Volksoperahuis, Via Berlin, BOG., Likeminds, Stichting Nieuwe Helden en Collectief Walden, die eerder ook een negatief besluit van het Fonds Podiumkunsten of de Raad voor Cultuur ontvingen en daarmee nu al hun structurele subsidie verliezen. Ook nieuwe aanvragers, als Boost Producties, De Gemeenschap, ’t Barre Land, In Goed gezelschap met Laura, Tijd van de Wolf, Discordia, OpusOne en MusicalMakers, vangen zowel bij de gemeente als het rijk bot. Hun voortbestaan is nu ook ernstig bedreigd.

Het meeste geld gaat de komende vier jaar naar gezelschappen en festivals als De Toneelmakerij (1,1 miljoen), Holland Festival (962.450), Orkater (667.225), ROSE Stories (310.000), De Warme Winkel (305.288) en Female Economy (390.000). Zij zaten al en blijven in de regeling, net als Oorkaan, Paradiso Melkweg Productiehuis, Silbersee, Afrovibes, Amsterdams Kleinkunst Festival, Feikes Huis, Jakop Ahlbom, Nineties, Raymi Sambo, De Theaterdagen (TF), George Tobal, Rudolphi Producties, Ulrike Quade, YoungGangsters, STIP, TENT, DEGASTEN en RAST.

Bij Jakob Ahlbom adviseert de commissie zijn aanvraag te honoreren met het gevraagde bedrag van € 215.000 per jaar. Het beschikbare budget laat dat echter niet meer toe, waardoor hij het met € 28.623 moet doen.

Dans
In de sector dans is er de komende vier jaar subsidie voor de nieuwe aanvragers BackBone, Danstheater AYA, WhyNot en BAU. Dadodans en Veem House for Performance verliezen hun steun.

ICK Amsterdam krijgt ook een fors lager bedrag dan aangevraagd, 346.953 ipv 757.500 euro. De commissie adviseert geen subsidie toe te kennen aan het onderdeel talentontwikkeling voor nieuwe makers, ‘omdat ze niet is overtuigd van de artistieke uitwerking, de artistieke betekenis voor de makers en de stad, en een risico ziet ten aanzien van de organisatorische en financiële haalbaarheid’. Er zou dan nog 500.000 euro overblijven, maar daarvan is binnen de adviescommissie Dans uiteindelijk € 346.953 echt beschikbaar.

Podia
CCAmstel (610.000 euro), het PleinTheater (300.000 euro) en Felix Meritis (150.000 euro) komen (weer) in de regeling als podium. De Tolhuistuin verliest zijn subsidie. Ook de aanvragen van het Amsterdamse Bostheater, De Ruimte, het Vondelpark Openluchtheater en Roode Bioscoop werden niet gehonoreerd.

Stadsdelen
De meeste toekenningen zijn voor activiteiten in het centrum (44), gevolgd door stadsdeel West (30), Oost (29), Noord (24), Zuid (15), Nieuw-West (12), Zuid-Oost (9) en Weesp (1). In Noord vindt voor de podiumkunsten een opvallende aderlating plaats, met een subsidiestop voor zowel Likeminds, de Tolhuistuin als Over het IJ.

Rechtstreekse steun
Zeven Amsterdamse instellingen worden rechtsreeks door de gemeente ondersteund, met in totaal 60 miljoen euro per jaar. Daarover bracht de Amsterdamse Kunstraad eerder al advies uit. Theater Meervaart en het Bijlmer Parktheater gaan er in dat advies jaarlijks 3,75 ton op vooruit. ITA zou 2,5 ton moeten inleveren en De Nationale Opera & Ballet wordt in het advies met 3 ton gekort.

Foto: Sofie Knijff – Het Zomeroffer van De Warme Winkel