Gebruik toegangstesten als tijdelijke maatregel en houd ze gratis voor bezoekers. Deze aanbevelingen stuurde de Taskforce culturele en creatieve sector vandaag aan de Tweede Kamer, met zicht op het kamerdebat morgen over de ‘Tijdelijke wet testbewijzen Covid-19′. (meer…)
De komende twee weken openen 43 theaters hun deuren voor publiek met een negatief coronatestbewijs. De heropening is onderdeel van een grootschalig onderzoek naar (snel)testinfrastructuur. Twaalf vragen over de pilot van ‘Testen voor Toegang’ bij theaters.
Hoe werkt het?
Als je een ticket hebt weten te bemachtigen voor een van de testvoorstellingen, moet je binnen veertig uur voorafgaand aan de voorstelling je laten testen bij een van de speciaal hierop toegeruste snelteststraten. Binnen een uur ontvang je per mail het testresultaat. Als dat negatief is, krijg je een unieke code waarmee je in de nieuwe CoronaCheck-app een QR-code kunt aanmaken. Die digitale code wordt vervolgens door het podium bij de ingang gescand met een tweede app, de CoronaCheck Scanner. Bij de deur moeten bezoekers ook een identiteitsbewijs tonen en een geldig toegangskaartje.
Welke voorstellingen zijn er te zien?
De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties maakte een programmaoverzicht van alle 43 deelnemende theaters en concertzalen. Bij de selectie is onder meer rekening gehouden met regionale en sectorale spreiding, nabijheid van een testlocatie en onderscheid tussen grote en kleine instellingen. Een volledige lijst met alle deelnemende culturele locaties (inclusief poppodia, musea en monumenten) is te vinden op Rijksoverheid.nl.
Hoe kom ik aan kaartjes?
De kaartverkoop loopt via de deelnemende podia, in de meeste gevallen via hun reguliere (online) kaartverkoopsysteem. Een aantal podia nodigt voor de pilot alleen specifieke doelgroepen of vaste klanten uit.
Welke maatregelen gelden binnenin de theaters?
Binnen gelden voor het grootste deel dezelfde maatregelen als afgelopen zomer, dus 1,5 meter afstand tot andere huishoudens (vanaf 13 jaar), mondmaskers bij verplaatsing (vanaf 13 jaar), handen desinfecteren bij binnenkomst en looproutes.
Hoeveel bezoekers zijn toegestaan per locatie?
Het aantal tickets is beperkt tot de 1,5 meter capaciteit van de theaterzalen. Het aantal varieert dus per locatie, van 36 in het Bijlmer Parktheater tot 600 bij Nationale Opera & Ballet.
Waarom deze pilot?
De pilot onderzoekt hoe met testbewijzen sectoren eerder en ruimer open kunnen. Onder meer de testlogistiek, infrastructuur, ICT en de testbereidheid worden deze maand bekeken. Eerder werd al in de zogenaamde fieldlabs beperkt ervaring opgedaan met testbewijzen. In die onderzoeksopzet lag de focus voornamelijk op het gedrag van mensen.
Hoe gaat het verder?
Lukken de pilots in april, komt er geen grote stijging van het aantal besmettingen en is er voldoende testcapaciteit beschikbaar? Dan komen er vanaf 1 mei 2021 meer evenementen met testbewijzen. De overheid werkt daarvoor aan de ‘Tijdelijke wet testbewijzen covid-19’, die in zou moeten gaan op 1 mei.
Waarom nu nog toegangstesten opzetten als straks iedereen gevaccineerd is?
De Taskforce culturele en creatieve sector hoopt dat met toegangstesten sneller meer mensen kunnen worden toegelaten bij culturele activiteiten dan de huidige routekaart voorschrijft en dat ook andere coronamaatregelen, zoals de anderhalvemeterregel, sneller losgelaten kunnen worden. Ook zou het systeem bij een opflakkering van het virus een nieuwe lockdown kunnen voorkomen.
De test
Waar kan ik me laten testen?
Testen kan alleen bij een teststraat van Stichting Open Nederland. Negatieve testresultaten van een GGD-testlocatie, een thuistest of een andere testlocatie zijn niet geldig in de pilot. Een testafspraak moet je per persoon maken via de website www.testenvoortoegang.nl.
Welke testen worden er gebruikt?
De teststraten van Stichting Open Nederland gebruiken door het RIVM gevalideerde sneltesten (via de neus), die worden afgenomen door gekwalificeerd zorgprofessional. Voor jongeren geldt een minder diepe neustest.
Zijn er uitzonderingen op de testverplichting?
Testen is verplicht voor iedere bezoeker vanaf 12 jaar. Ook mensen die net corona hebben gehad of gevaccineerd zijn, moeten zich laten testen.
Wie betaalt de test?
Bezoekers betalen enkel voor de voorstelling. De rijksoverheid betaalt (voorlopig) de test.
Wat als ik positief test?
Bij een positieve testuitslag krijg je geen testbewijs en daarmee geen toegang tot de voorstelling. De testaanbieder meldt je uitslag bij de GGD, die je belt voor het bron- en contactonderzoek. Je hoeft zelf de GGD dus niet te bellen en geen aanvullende test te doen. Theaters betalen reeds gekochte toegangskaarten terug.
Foto: FRAMED van Conny Janssen Danst, Andreas Terlaak
Beste redactie van de theaterkrant.
Mijn belangrijkste vragen (en wellicht de belangrijkste antwoorden) ontbreken hierboven:
– waarom werken de brancheverenigingen mee aan een (vooralsnog indirecte maar niettemin ondemocratische en drempelverhogende) identifictatieplicht bij theater- en concertbezoek, als het ook zonder kan?
– waarom werken onze brancheverenigingen mee aan het totstandbrengen situatie waar testaanbieders – op termijn, maar toch! – met een deel van onze publieksinkomsten er vandoor (kunnen) gaan en dat dus linksom of rechtsom ten koste van onze auteursrechten gaat? Voor de bioscopen was dit namelijk een belangrijke reden om niet mee te werken.
– waarom is Stichting Open Nederland eigenlijk precies een betrouwbare partner als het over privacy en gedragsonderzoek gaat?
Oh ja, en een heel vileine:
– wat doe je met je dure Nationale Opera kaartje of Lowlandskaartje als je 40-/- uur van te voren positief test en je dus geweigerd gaat worden aan de ingang?
Ondoordacht, paniekerig en zelfdestructief, deze actie.
Fijn dat de ‘vileine vraag’ nu wel beantwoordt is en dat theaters (en de artiesten via de partage) de kaartjes terug betalen. Dat stond er eerst niet, maar nu gelukkig wel.
Als ’t testen daadwerkelijk nodig is lijkt me dat teruggeven van die kaartjes een groot (financieel) risico voor de theaters en artiesten, dus dan zijn we weer terug bij af. Behalve dat we een ’test-logistiek’ (identificatie-logistiek) hebben opgetuigd die er eerst niet was.
Als dat risico op het moeten terugbetalen van kaartjes niet zo hoog is, sja, dan is het testen en die identificatieplicht eigenlijk ook niet zo nodig.
Ehm… wat is nu precies de reden van deze actie?
De toegangstestpilot is bedoeld als test voor de toegangstesten, zo stelt de testorganisatie van Generaal Middendorp zelf.
Dat deze tests voor openluchtmusea, festivals en grote theaters vooral drempelverhogend zijn en straks ook kostenverhogend is voor de testorganisatie met de schimmige structuur (een stichting met 1 generaal bestuurslid en onbekende commerciële partners) en onduidelijke belangen (wie is de opdrachtgever? hoe ver reikt de financiering? wie bepaalt wat bij wie in rekening wordt gebracht?) niet interessant. Om te kunnen pilottesten is een zo breed mogelijke groep testtheaters gezocht. De meeste daarvan hadden zonder deze testen ook veilig open gekund.
Als het zonder testen had gekund was het wel zonder test vooraf open gegaan.
Mooi dat de theaterbezoek iig voor even weer mogelijk is. Ik kijk ernaar uit!
Hoi jeroen,
Ik kijk er ook naar uit dat het per ministerieel decreet weet mogelijk is om naar het theater te gaan. Dat is nu en in de nabije toekomst namelijk de enige manier waarop dit wettelijk kan. Hebben tests eigenlijk niks mee te maken…
De minister heeft echter zijn democratische verantwoordelijkheid gedelegeerd aan een niet gekozen generaal BD die samenwerkt met een nog minder gekozen testmonopolist.
Resultaat; een platformgestuurde tolheffing voor cultuur die er voor zorgt dat een bedrag voldoende om elk theater in NL voor de komende 20 jaar van nieuwe comfortabele airco (en by the way in één ruk van coronaproof-ventilatie) te voorzien nu nodeloos wordt weggegooid aan een teststraatjes-melker uit Baarn.
Nodeloos, want de minister kan direct per decreet besluiten dat theaters weer openngaan. Nogmaals, testen heeft daar wettelijk gezien niets mee te maken! Tenzij onze volksvertegenwoordigers deze onzin toestaan en een nieuwe wet die dit alles wél mogelijk maakt eind april wordt aangenomen.
Voor nu veel plezier met je exclusieve-te-dure-theateravondje-nu-weer-mogelijk-voor-de-geteste elite. Ik ben benieuwd of je ook de tests van de minder bedeelden onder ons gaat betalen. Ik ga als serieuze maatschappelijk betrokken theatermaker ondertussen noodgedwongen de illegaliteit in… en maar hopen dat ik daar geen googlende yogamamma’s tref…
Dank!
Kaartjes voor deze events zijn niet duurder dan ze anders waren. De test is voor de bezoeker voor nu gratis. Mocht in de toekomst blijken dat je angsten en verwachtingen gegrond blijken dan praten we wel verder.
Voor nu ga ik absoluut genieten van Wende, Goedemondt en Pannekoek. :)