Performer Annabel Koele is de winnaar van de Top Naeff Prijs van 2024. Ze ontving de oudste theaterstudentenprijs van het land vanmiddag in de hal van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Daar kreeg ook Chun Shing Au de André Veltkamp Beurs voor zijn ‘uitblinkende afstudeerproductie’ G.O. Box No. 211 en ontvingen zowel Maria Gomez Becerra als Yasmin Diktaş de Henny Kamerman Dansersprijs voor ‘de meest innovatieve danser van het afgelopen studiejaar’.

Top Naeff Prijs
Het ATD Fonds kent de Top Naeff Prijs traditiegetrouw toe aan veelbelovend talent van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie (ATKA) of de Mime Opleiding. Aan de aanmoedigingsprijs is een vrij te besteden bedrag van 1.000 euro verbonden. De winnaar van dit jaar, Annabel Koele (Mime Opleiding), is volgens de jury ‘een prachtige en pure hedendaagse performer’:

De laureaat is dit jaar iemand die trouw is aan het eigen spelersschap. Een speler die niet demonstrerend speelt, maar iemand is die creëert. Zij maakt haar spel tot poëtische interacties die de verbeelding aanspreekt. Ze is waarachtig op de scène. Je snapt wat er gebeurt zonder dat je er direct je vinger op kan leggen. Ze creëert een geheim dat je kan volgen, maar wat het hoofd niet altijd snapt. Ze vertelt universele verhalen, maar niet volgens de gangbare paden. Concept, spel en inhoud vullen elkaar organisch aan en lopen in elkaar over. Ze is steeds verrassend en wars van clichés.

André Veltkamp Beurs
De André Veltkamp Beurs gaat in Amsterdam jaarlijks naar een afstudeerproductie ‘die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag’ en daarom een tweede leven verdient na de academie. De winnaar ontvangt 1.000 euro en productionele ondersteuning op maat voor een herneming. Met de winnende objecttheatervoorstelling G.O. Box No. 211 studeerde Chun Shing Au af aan de masteropleiding DAS Theatre.

G.O. Box No. 211 heeft als uitgangspunt een briefwisseling tussen twee bevriende kunstenaars, de één vrij in Amsterdam, de ander in Hong Kong gevangen na de grote demonstraties in 2019. De jury was onder de indruk ‘van de zorgvuldigheid en de balans tussen onderzoek, persoonlijk en politieke noodzaak en het vormonderzoek in objecttheater’:

Chun heeft ons weten te betrekken bij zijn urgente zoektocht en we zijn benieuwd naar de ontwikkeling van het persoonlijke verhaal, de relatie met zijn gevangen collega en naar de ontwikkeling van de voorstelling die daar mogelijk uit voort zal komen.

Henny Kamerman Dansersprijs
Maria Gomez Becerra (NBA Bachelor docent klassiek ballet) overtuigde de jury van de Henny Kamerman Dansersprijs met haar projecten om ballet meer te verbinden met de maatschappij in Colombia. Yasmin Diktaş (docent dans) viel bij de jury op door haar geloof in de helende en therapeutische kracht van dans, die ze inzet bij onder andere asielzoekerscentra. Becerra en Diktaş ontvangen ieder eveneens 1000 euro, wat ze vrij mogen besteden.

Ria Higler Scholarschip
Bij de uitreiking van vanmiddag kondigde het ATD Fons ook een nieuwe beurs aan: het Ria Higler Scholarschip. Dat gaat bijdragen aan de collegegeldkosten van studenten uit landen buiten de Europese Unie. Met de recente verhogingen van het collegegeld in Nederland voor deze internationale studenten worden veel aankomende choreografen geconfronteerd met grote uitdagingen om toegang te krijgen tot de onderwijsmogelijkheden bij de SNDO.

Met de nieuwe beurs wil de opleiding ook de nalatenschap van Ria Higler (1950-2023) erkennen. ‘Higler was een docent aan de SNDO wiens visie op dans en toewijding aan het opleiden van de volgende generatie choreografen een onuitwisbare stempel drukte op de school en op de levens en artistieke paden van honderden van onze alumni en studenten.’

Foto: Sjoerd Derine