Om de schijn van partijdigheid te voorkomen, moeten bestuursleden van meldpunt Mores geen banden hebben met de culturele en creatieve sector. Dat stelt regeringscommissaris Mariëtte Hamer in een advies aan staatssecretaris Uslu. Ze adviseert nieuwe bestuursleden te zoeken die geen vertegenwoordigers zijn van werkgevers in de sector, maar benoemd worden op basis van hun relevante deskundigheid. (meer…)
Na een uitgebreide selectieprocedure heeft het Antwerpse Toneelhuis geen opvolger voor artistiek leider Guy Cassiers gevonden. Woensdag maakte de raad van bestuur bekend de procedure te hebben afgerond zonder resultaat. Bij het personeel heerst grote onvrede over het beleid: de vakbonden maakten vrijdag bekend een stakingsaanvraag in te dienen. Het bestuur heeft aangekondigd een bemiddelaar aan te stellen. Cassiers vertrekt eind 2021, na vijftien jaar aan het gezelschap verbonden te zijn geweest.
‘We zochten iemand met internationale uitstraling die zich mengt in het maatschappelijk debat – zoals Milo Rau bij NTGent of Michael De Cock bij KVS. Maar zo’n witte raaf hebben we niet gevonden, al waren er zeker waardevolle kandidaten’, reageert bestuursvoorzitter Johan Swinnen in het Vlaamse dagblad De Standaard. De raad van bestuur zou unaniem hebben besloten dat de procedure geen geschikte kandidaat heeft opgeleverd.
Maar de vakbonden zetten vraagtekens bij de sollicitatieprocedure. Van de achttien kandidaten die op de open vacature solliciteerden, bleven er volgens De Standaard drie over – de collectieven FC Bergman en Olympique Dramatique (die beide al tot het artistieke ensemble van het huis behoren) en Bart Vanvoorden (artistiek leider van het Mechelse Nona). De eerste twee bevestigen op eigen initiatief hun kandidatuur te hebben ingetrokken; Vanvoorden wilde in de krant niet reageren.
Gisteren maakten de vakbonden die het personeel vertegenwoordigen bekend een stakingsaanvraag in te zullen dienen. Er heerst al langer onvrede over het beleid van het Antwerpse stadstheater: in 2017 stapte Dirk Roofthooft uit de productie Het kleine meisje van meneer Linh, vorige week stuurden 44 personeelsleden een brief aan de raad van bestuur waarin ze het gebrek aan overleg en transparantie aankaartten. Bovendien werd door de vakbonden een motie van wantrouwen ingediend tegen zakelijk leider Klaartje Heiremans.
Donderdag kondigde Swinnen aan dat er ‘op zeer korte termijn’ een bemiddelaar wordt aangesteld. Die moet niet alleen de huidige impasse in de zoektocht naar een nieuwe artistiek directeur doorbreken, maar ook de onrust binnen het gezelschap wegnemen. Over de precieze rol van die bemiddelaar is nog weinig bekend. Het personeel benadrukt dat het bestuur in dezen niet alleen opdrachtgever kan zijn, maar als een van de partijen in het conflict als gesprekspartner moet worden aangemerkt.
Enige haast bij het aanstellen van een nieuwe artistiek directeur is gewenst: vanaf januari 2020 wil het gezelschap het beleidsplan voor het nieuwe kunstenplan (dat in Vlaanderen van 2022 tot 2026 loopt) voorbereiden.
Foto Toneelhuis: Koen Broos