Artistiek directeur en regisseur Thibaud Delpeut stopt begin april bij Theater Utrecht. Dat maakt het gezelschap vandaag bekend. Na ruim acht jaar leiderschap wil Delpeut graag meer ruimte voor zijn eigen artistieke ontwikkeling. 

In 2013 bouwde Delpeut uit de doorstart van De Utrechtse Spelen een nieuw gezelschap op, omdat hij vond ‘dat je als kunstenaar ook verantwoordelijkheid moet willen dragen voor het veld waarin je opereert’. Hij kijkt er trots op terug. ‘Ik heb de afgelopen acht jaar al mijn energie en aandacht gegeven om een huis te creëren waar niet alleen makers en acteurs maar iedereen die bij een gezelschap betrokken is, de kans krijgt om hun expertises uit te bouwen en om ontwikkeling en innovatie te omarmen.’ Om nu ook zijn eigen artistieke vernieuwing weer aan te kunnen gaan heeft hij het ‘moeilijke besluit’ genomen om Theater Utrecht te verlaten.

In Utrecht maakte Delpeut onder meer de voorstellingen Caligula, Thuislozen, Platonov en Koliek, volgens algemeen directeur Anne Marie Hoogland ‘poëtische en rauwe theaterwerken; ontregelende voorstellingen die identiteitsbepalend zijn voor het Utrechtse theatergezelschap’.  Voor zijn voorstelling Een soort Hades won Delpeut in 2016 de Regieprijs. Momenteel legt hij de laatste hand aan een nieuwe versie van De Kleine Zeemeermin, zijn eerste familievoorstelling die 24 december in première gaat in Stadsschouwburg Utrecht.

De Kunstenplanperiode ‘21-‘24 wil Theater Utrecht voortzetten met de vaste makers van het gezelschap, Naomi Velissariou en Casper Vandeputte, in samenwerking met partner DOX. Tot 1 april 2022 rond Delpeut lopende projecten af. Binnenkort start het gezelschap een procedure voor het vinden van een opvolger.

Volgens voorzitter van de Raad van Toezicht Monique Mourits laat Delpeut ‘een krachtig, bevlogen artistiek programma achter dat gedragen wordt door het hele team en waar het gezelschap de komende jaren mee kan voortbouwen, met een nieuwe artistieke leiding en makers.’

Foto: Jenneke Boeijink