Morgen organiseert de Landelijke Studenten Vakbond en jongerenvakbond FNV Young & United op het Museumplein in Amsterdam een ‘Compensatieprotest’, een landelijk protest waarbij ze strijden voor een eerlijke compensatie voor gedupeerde studenten van het leenstelsel. Ook bij theaterstudenten liepen de schulden hoog op. Dewi, Anne, Jente, Floor en Cyril doen hun verhaal. (meer…)
Vanaf morgen gelden er strengere coronamaatregelen om de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Theaters mogen open blijven voor maximaal 1250 toeschouwers, met coronatoegangspas en vaste zitplaats.
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde donderdag de hele cultuursector de komende weken te sluiten. Maar dat advies heeft het kabinet niet opgevolgd. Voor een theaterbezoek was al voor iedereen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs nodig. Vanaf morgen komen daar alleen een verplichte vaste zitplaats bij en een maximum van 1250 toeschouwers per zaal. Er komen geen verplichte sluitingstijden. Alleen de horeca van het theater moet van 20.00 tot 06.00 uur dicht.
De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) laat weten tevreden te zijn met het besluit om theaters open te houden. ‘De coronacrisis is nog lang niet ten einde, maar toch hebben theaters de afgelopen tijd bewezen een veilige plek te zijn. Door strikte handhaving op het coronatoegangsbewijs en naleving van de protocollen zijn theaters geen bron van besmettingen geweest, ook niet bij volledige capaciteit.’ Voorzitter van de Vereniging Vrije Theater Producenten Boris van der Ham schrijft in een tweet over een ‘rationele keuze, want vrijwel 100% naleving QR-beleid, goede ventilatie, placering en bewezen veilig’.
Nu de zalen hun deuren open mogen houden, zal de kaartverkoop volgens de VSCD gewoon doorgaan, hoeven er geen voorstellingen geannuleerd te worden en het publiek niet teleurgesteld te worden. ‘Juist nu bewijzen theaters hun maatschappelijke rol en zorgen zij voor ontspanning in een moeilijke tijd.’
De VSCD hoopt dat de aanpak van het kabinet genoeg is en dat strengere maatregelen in de toekomst niet nodig zullen zijn. Demissionair premier Rutte zei vanavond dat het kabinet de komende weken gebruikt om te werken ‘aan nieuwe maatregelen om het virus te vertragen, passend bij deze fase waarin meer mensen zijn gevaccineerd’. Er komt onder meer een wetsvoorstel waardoor organisatoren verplicht kunnen worden om te kiezen tussen 3G (gevaccineerd, genezen of getest) met een verplichte vaste zitplaats of 2G (gevaccineerd of genezen) zonder vaste zitplaats.
Kijk hier voor een overzicht van alle coronaregels in kunst en cultuur vanaf 13 november 2021.