Het Haagse dansgezelschap De Dutch Don’t Dance Division is de winnaar van de Jacques Senf Prijs 2019. Aan de stimuleringsprijs voor ‘culturele ondernemers, die op eigenwijze bijdragen aan de positieve ontwikkeling van het Haagse culturele klimaat’ is een waardecheque van 12.500 euro verbonden. De Dutch Don’t Dance Division ontvangt de prijs op 27 september bij de aftrap van het nieuwe PEPER cabaretfestival in Diligentia. (meer…)
Theaterimpresario Jacques Senf is vanochtend in zijn woonplaats Maasland op 72-jarige leeftijd overleden. De voormalig manager van rockband de Golden Earrings, bouwde het grootste impresariaat voor theater, muziek en amusement van Nederland op.
Jacobus Leonardus Ignatius Senf (Den Haag 1946) zou als negenjarige jongen in Den Haag al voorstellingen georganiseerd hebben. Waar een kwartje te verdienen viel, wierp hij zich op als organisator of tussenpersoon. Zo was hij de stille kracht achter The Golden Earrings (toen nog met een ’s’) waar hij op zijn 17e als loopjongen begon en snel opklom tot manager. Op voorstel van George Kooymans veranderde hij zijn voornaam in Jacques. In 1965 opende hij in Scheveningen ‘Club 192’, een van de eerste beatclubs in Nederland.
Vanaf 1969 begon Jacques Senf ook voor theater te produceren. Met zijn eigen impresariaat Theater- en Organisatiebureau Jacques Senf (later Senf Theaterpartners) wilde hij een podium bieden aan iedereen die het talent had om er op te staan. Daarbij stond hem niet één type artiest voor ogen. ‘Ik hou van Heintje, Mozart en Golden Earring’, was een van zijn gevleugelde uitspraken.
In 1980 stapte zijn vrouw Barry mee in het bedrijf, gevolgd door Matthijs Bongertman en Chris Bergwerff in 1989. Het impresariaat ging naast verkoop en tourneeplanning, ook zelf voorstellingen produceren, zoals Wilhelmina, je maintendrai, Liefdesbrieven, Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus, Intouchables en Nijntje de musical. Met meer dan 50 aangesloten producenten, gezelschappen en artiesten werd het impresariaat het grootste van Nederland. Ook het landelijke bespreekbureau de Nationale Theaterkassa en De Bogen Theaterproducties werden opgericht door Senf.
In 2012 droeg Jacques Senf zijn belang in Senf Theaterpartners over aan Matthijs Bongertman en Chris Bergwerff. Na de overdracht bleef hij als senior impresario op de achtergrond nauw verbonden aan het bedrijf. Hij introduceerde onder andere nog de zondag-matinee in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.
In 2015 riepen zes Haagse theaters de Jacques Senf prijs in het leven ter stimulering van jonge Haagse cultureel ondernemers. Ook in Vlaanderen was Senf actief. Op 16 april 1992 werd hij door Koning Boudewijn geridderd tot Ridder in de Kroonorde.
Huidig directeur van Senf Theaterpartners Matthijs Bongertman noemt het overlijden van Jacques Senf een groot verlies. ‘Zijn bezieling, geestdrift, enthousiasme, warme gevoel en steun voor de mensen met wij hij werkte zullen wij nooit vergeten.’
De begrafenis zal in familiaire kring gehouden worden. Op vrijdag 25 januari (12.00 uur) is er een herdenkingsbijeenkomst in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.
Foto: Jacques Senf 2011, Koos Breukel