In Amsterdam is acteur Cor van Rijn op 89-jarige leeftijd overleden. Van Rijn speelde veel bij De Nederlandse Comedie in Amsterdam en bij Ensemble in Eindhoven, maar werd vooral bekend door zijn film- en televisierollen, zoals in Rooie Sien, Een stille liefde en De Zevensprong. Cor van Rijn werd in 1929 geboren in Rotterdam en […]
Emeritus hoogleraar Theaterwetenschap Rob Erenstein is op 1 juli in zijn woonplaats Hilversum overleden. De markante onderzoeker stond bekend als een bevlogen verteller over de theatergeschiedenis, met als absolute specialisatie de commedia dell’arte.
Rob Erenstein (Semarang, 1939) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en ‘dramaturgie en geschiedenis van de dramatische kunst’ in Amsterdam. In 1969 werd hij wetenschappelijk medewerker van de vakgroep Theaterwetenschap en speelde vanuit die functie een belangrijke rol bij Aktie Tomaat: de actiegroep kwam bijeen in zijn kamer in het gebouw van het Universiteitstheater aan de Nieuwe Doelenstraat. In 1978 promoveerde hij op het proefschrift De herder en de hoveling; een onderzoek naar de aard en de functies van pastorale voorstellingen aan de hoven van Noord-Italië in de 16e eeuw.
In 1997 werd Erenstein aangesteld als hoogleraar Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Deze functie vervulde hij met elan tot zijn emeritaat in 2004.
Naast zijn werk op de universiteit schreef Erenstein toneelkritieken voor het Algemeen Handelsblad en werkte hij van 1969 tot 1984 geregeld als script-editor en dramaturg bij de VARA, de AVRO en de IKON. Hij schreef onder meer mee aan de tv-serie De zesde klas. Van 1975 tot 1981 maakte hij deel uit van de Raad voor de Kunst.
Tijdens zijn loopbaan als docent en onderzoeker ontwikkelde Erenstein zich tot een internationaal erkend specialist op het gebied van de commedia dell’arte en de theatericonografie. Ook verzorgde hij vele lezingen over de theatergeschiedenis, bijvoorbeeld als inleider bij toneelvoorstellingen. Zijn magnum opus is het alom geprezen overzicht van de toneelgeschiedenis in Nederland en Vlaanderen, Een Theatergeschiedenis der Nederlanden uit 1996, waarover hij de redactie voerde.
Als bevlogen verteller was Erenstein zeer geliefd bij zijn studenten. In zijn colleges theatergeschiedenis oreerde hij regelmatig uit zijn hoofd en tot tranen toe geroerd hele delen uit de Oidipous of Hamlet. In zijn overlijdensadvertentie in NRC wordt Hamlet ook geciteerd: He was a man, take him for all in all. I shall not look upon his like again.
Rob, die begin jaren ’80 bestuurslid was van Noordelijk Theater de Voorziening (nu Noordelijk Toneel), kon smakelijk vertellen. Zo haalde hij een decadent Frans kookboek aan waarin een van de recepten begon met ‘Men kope een fazant, en werpe hem weg…’. Zijn bulderende lach deed de rest.
Een bijzonder prettige docent. Toen ik bij aanvang van een van zijn colleges een keer een leuk meisje in de bank voor mij aansprak, klonk van achter het katheder ‘gedraag je je wel een beetje tegen mijn dochter?!’
Ik ken Rob van begin jaren ’90 als collega theaterhistoricus. Onze optredens op de FIRT-congressen en vooral ons gezamenlijk studieverblijf van een jaar in Wassenaar als fellows van een VNC-stipendium, heeft de basis gelegd voor een levenslange vriendschap. Ik leerde Rob kennen als een gedreven en bezielde wetenschapper en docent, een gepassioneerde golfspeler, een begenadigd causeur en connaisseur van alle heerlijkheden des levens. Ik zal je missen, lieve vriend.
Rob Erenstein was eind jaren ’60 onze leraar nederlandse taal in 4gym op het Huygens in Voorburg.
Geregeld gingen alle banken aan de kant en kwamen leraren van naburige klassen informeren of het was rustiger kon.
Als we ons dan maar koest hielden was het vooral om Rob niet te blameren want hij was onbetwist “een van ons” met wiens dramaturgische hulp ons waardeloze toneelstuk toch nog de tweede prijs veroverde in de jaarlijkse competitie.