Maar liefst vier theatergezelschappen staan in de ‘Duurzame 100’, de ranglijst van groene initiatieven die Dagblad Trouw vandaag publiceert. Op plek 40 staat Collectief Walden, gevolgd door Gouden Haas (48), Burger Koekoek/Piepschuim (69) en The Shell Trial van DNO (72). (meer…)
Zes vooraanstaande toneelgezelschappen dragen 1 februari gezamenlijk De Kersentuin van Tsjechov voor in de Balie. Dit doen ze als reactie op alle cultuurbezuinigingen van de afgelopen jaren en de subsidiekortingen van afgelopen seizoen.
De Warme Winkel, ITA, Discordia, ’t Barre Land en Wunderbaum (die allen minder of geen subsidie meer ontvangen) lezen samen met Theater Rast de toneelklassieker voor. Naar aanleiding van de tekst volgt er een gesprek over de toekomst van het Nederlandse Theater.
Deze zomer werd bekend dat veel Amsterdamse theatergezelschappen – vaak ondanks een positief advies – geen structurele subsidie meer krijgen van de landelijke of Amsterdamse fondsen. Met deze avond zet de Balie het gesprek voort over de subsidiekortingen, dat eerder al in de vorm van petities, opiniestukken en handtekeningenacties gevoerd werd. Vanuit de politiek is er niet voor elk gezelschap een vangnet gevonden. Wat zijn hiervan de gevolgen voor de acteurs en toneelgezelschappen?
Het verhaal van De kersentuin is er een over veranderen en met de tijd meegaan, over hoe je vast kunt houden wat je liefhebt en de angst voor wat de toekomst kan brengen. Tsjechov schreef deze klassieke theatertekst meer dan een eeuw geleden, maar de thema’s over behouden en laten gaan blijven actueel. Ook voor de theaterwereld, ‘want net als in een boomgaard moet je misschien soms kappen om andere bomen te laten groeien’.
Foto: Jan Verweysveld – De Kersentuin door ITA