In de maand april zal de Theaterencyclopedie in het teken staan van het project Vondel was een Vrouw. Daarmee besteedt het online platform aandacht aan verschillende vrouwelijke toneelschrijfsters uit de 17e en 18e eeuw, zoals Catharina Questiers en Lucretia van Merken. Het project is een samenwerking met Theater Kwast, dat sinds september 2020 stukken van deze vergeten schrijfsters afstoft. (meer…)
De Theaterencyclopedie is een actie gestart om theateropnames digitaal voor iedereen beschikbaar te stellen. Via de crowdfundingsite Voordekunst is de Theaterencyclopedie gestart met inzamelingsactie om het project Zijn/Niet zijn te bekostigen.
Met Zijn/Niet zijn wil de Theaterencyclopedie haar site en de theatergeschiedenis verlevendigen. Momenteel bevat de online database al foto’s en korte beeldfragmenten, maar nog geen volledige voorstellingsopnames. Als startpunt heeft de encyclopedie een selectie van dertig voorstellingen uit haar archief gemaakt.
De selectie bevat onder meer Who’s afraid of Virginia Woolf (1964) door de Nederlandse Comedie, Leedvermaak (1982) door Toneelgroep Baal en Mirad, een jongen uit Bosnië (1993), door Theatergroep Wederzijds. Behalve toneel bevat de selectie ook dansvoorstellingen waaronder Four Schumann Pieces (1976) door Het Nationale Ballet, de mimevoorstelling Café Lehmitz (1991) van Toneelgroep Carver en de poppenvoorstelling Troev of de verdronken visser (1983) van Jozef van den Berg.
De Theaterencyclopedie heeft onder meer geselecteerd op verschillende genres en tijdsperiodes. De keuze werd enigszins beperkt doordat de rechten van bepaalde opnames in bezit zijn van publieke omroepen, waardoor de kosten te hoog uitvielen. Met crowdfunding kan de Theaterencyclopedie de kwaliteit van de opnames verbeteren en ze digitaliseren. Projectleider Anne-Marie Kremer benadrukt dat het een open selectie is en dat suggesties en verzoeken welkom zijn. Bovendien is het mogelijk om bij een donatie van vijfhonderd euro een voorstelling naar keuze te ‘adopteren’, mits deze beschikbaar is.
Het project Zijn/Niet zijn loopt nog tot en met 15 maart. Als het streefdoel van vijftienduizend euro is behaald, worden in elk geval de dertig geselecteerde voorstellingen gedigitaliseerd. De Theaterencyclopedie hoopt, als deze actie succesvol is, in de toekomst meer voorstellingen beschikbaar te kunnen stellen.
Foto Leedvermaak – Toneelgroep Baal: Hans Verhoeven