De MBO-opleidingen met het kwalificatiedossier Artiest bieden in de huidige vorm structureel onvoldoende arbeidsmarktperspectief, volgens de adviescommissie
Mugmetdegoudentand houdt na 38 jaar aan het eind van dit theaterseizoen op te bestaan. Dat maakte het Amsterdamse theatercollectief vanochtend bekend. De drie artistieke makers, Joan Nederlof, Lineke Rijxman en Marcel Musters, zijn in de afgelopen jaren steeds meer een eigen richting ingeslagen.
De makers schrijven in een gezamenlijk persbericht dat ze nu op een punt gekomen zijn dat ze hun werk onafhankelijk van elkaar en buiten mugmetdegoudentand voort willen zetten. Bovendien lukt het hen niet meer om een sluitende begroting te maken en te voldoen aan de gemaakte prestatieafspraken. ‘In de afgelopen twee jaar zijn, mede door corona, producties verschoven, coproducenten weggevallen en inhoudelijke plannen veranderd.’
De meeste van de lopende projecten, zoals The Making of Soros the Musical, worden dit seizoen normaal uitgespeeld en afgemaakt. De nieuwe producties voor het theaterseizoen 23/24, Rood-politiek-correct-kapje van Joan Nederlof en Lima van Lineke Rijxman, worden teruggetrokken.
Mugmetdegoudentand is trots op haar verleden, maar maakt nu graag plaats voor nieuwe generaties theatermakers die mede voort kunnen bouwen op de legacy van de Mug. ‘Het motto van de groep is ‘Het Is Nu’; en hoewel met pijn in het hart is het nu tijd voor de eigen opheffing en een nieuwe toekomst.’
Mugmetdegoudentand werd in 1985 opgericht door theatermaker Jan Ritsema en een aantal net afgestudeerde acteurs, onder wie Marcel Musters en Joan Nederlof. In de eerste jaren lag de aandacht vooral op het bewerken van literaire teksten (Wolf en Goethe). Rond 1990 ontstond een drieluik van voorstellingen onder de titel Plaatsbepalingen waarin de makers hun plek in de geschiedenis en de maatschappij probeerden te formuleren en vorm te geven. Dit leverde een aantal maatschappelijk geëngageerde en actuele voorstellingen op.
In 2006 werd met de komst van Lineke Rijxman het huidige artistieke team gecomplementeerd. De Mug heeft in al haar producties de tijdgeest met een persoonlijke stem willen beschrijven. Het afgelopen decennium heeft ze geformuleerd dat het daarbij haar speciale missie was om bij te dragen aan het verlevendigen van onze kwetsbare democratische cultuur.
Mugmetdegoudentand heeft in de afgelopen 38 jaar een groot aantal spraakmakende en legendarische theaterproducties, kunstprojecten en televisieseries gemaakt zoals Hertenkamp, TV7, Koppensnellers, Onder Controle, Lost in Hotel Paradise, Quality Time, Smoeder, Buik, Hannah en Martin, Sinaasappelstraat, Kunsthart, Meepesaant, Rijsen & Rooxman De Dikke Muiz & Sjors en Margreet heeft de groep verlaten.
Foto: Inez van Lamsweerde & Vinood Matadin
Begrijpelijk maar wat jammer. ‘De Mug’ is groots. Hartstikke bedankt en mijn waardering voor jullie. Marcel, wellicht tot ziens in Mokum bij een afscheidsvoorstelling (?)
Afgelopen jaar voor het eerst kennisgemaakt met dit gezelschap. ‘Margreet heeft de groep verlaten’ staat 8 maanden later nog steeds op mijn netvlies. Dit gezelschap was een mooie meerwaarde voor het culturele landschap. Ik koester de mooie herinneringen.