Jeugdtheatergezelschappen kunnen niet alleen hun reguliere voorstellingen niet spelen, ook de vele schoolvoorstellingen gaan de komende weken niet door. Voor alle kinderen die nu noodgedwongen thuisonderwijs krijgen én hun ouders deelt Theaterkrant links naar online voorstellingen, gekoppeld aan een of meerdere lesthema’s. Vandaag: Lef! (meer…)
Jeugdtheatergezelschappen kunnen niet alleen hun reguliere voorstellingen niet spelen, ook de vele schoolvoorstellingen gaan de komende weken niet door. Voor alle kinderen die nu noodgedwongen thuisonderwijs krijgen én hun ouders deelt Theaterkrant links naar online voorstellingen, gekoppeld aan een of meerdere lesthema’s. Vandaag: Sneue gevallen.
We zijn nog maar net begonnen, maar voor veel kinderen zijn ouders inmiddels behoorlijk sneue gevallen die ondanks alle goede bedoelingen vooral laten zien wat ze allemaal niet weten. Dat ze niets begrijpen van de voor kinderen juist wel duidelijke lesmethode. En al helemaal niets van de toelichtingen die juffen en meesters daarop mailen. En dan zitten we ook nog eens op elkaars lip, kinderen en ouders. De hele dag. Een klas met meer dan twintig klasgenootjes levert een stortvloed aan prikkels en afleiding van wat je eigenlijk moet doen op, een volle kantoortuin idem, maar in de thuisschool leiden juist de weinige prikkels snel tot irritaties.
Jeugdtheater dat kinderen bestookt met een stortvloed aan prikkels is er te over. Maar met Sneue gevallen maakt Theater Sonnevanck een voorstelling over het juist niet goed om kunnen gaan met al die prikkels. Want ieder mens is gevoelig voor externe prikkels. Bram is daar wel heel erg gevoelig voor. Het wordt hem snel te veel, veel te veel. Bram kan niet tegen harde geluiden, felle kleuren, boze mensen, aanrakingen en het weer.
Door middel van ingenieuze, live gecreëerde geluidseffecten horen we het verschil tussen hoe ‘wij’ geluiden ervaren en hoe die bij Bram binnenkomen. Nog indrukwekkender is de wijze waarop de kortsluiting in Brams hoofd wordt gevisualiseerd in het eenvoudige maar zeer effectieve decor van Calle de Hoog. Bij dit alles valt gelukkig ook veel te lachen.
Subtiel graaft de voorstelling daarbij ook dieper. Toont ouders dat ze al te beschermend kunnen zijn, laat zien hoe een geïrriteerde reactie op kinderen agressief en boos kan overkomen. Tegelijkertijd laat Sneue gevallen kinderen en ouders zien dat we allemaal prikkelbaar zijn. Allemaal hebben we rust en stilte nodig. We zijn immers allemaal sneue gevallen én bijzonder.
De voorstelling van Theater Sonnevanck bekijken kan hier.
Thuistip van de dag: Train je concentratie, rust en irritatievermogen met ‘Survival of the Prikkels: het oefenboek voor sneue gevallen’. Lees daarover alles hier.
Hou de site van Theater Sonnevanck in de gaten voor nog meer voorstellingen die nu of binnenkort vanuit je woonkamer te zien zullen zijn. Foto: Sanne Peper