Vantastic Sweets heeft zaterdag de Keti Koti Cake Off van Theater Rotterdam gewonnen. Acht Rotterdamse bakkers presenteerden in het theater hun Keti Koti lekkernij, waarna een vakjury en het publiek die van Vantastic Sweets kozen als de lekkerste en meest passende bij Keti Koti. (meer…)
Steeds meer theatermakers staan op 1 juli stil bij Keti Koti. Met voorstellingen en verdiepende programma’s herdenken ze de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk en vieren ze de vrijheid. Door de opkomst van de Black Lives Matter-beweging, komt Keti Koti dit jaar in een feller licht te staan. ‘Het is extra belangrijk om de verhalen te blijven vertellen, te blijven herdenken’, zeggen theatermakers Sue-Ann Bel en Ayrton Fraenk.
Aan tafel door Maas Theater & Dans
Theatermakers Sue-Ann Bel en Ayrton Fraenk willen de koloniale geschiedenis inzichtelijker maken voor jongeren. De kennis ontbreekt nog weleens, aldus Bel. ‘Het verbaast me dat we over de slavernij heel weinig hebben geleerd op school, terwijl ik wel alles weet van de Tweede Wereldoorlog. Ik denk dat dat veel had kunnen doen voor jongeren van welke kleur dan ook.’
Op basis van gesprekken met tien Rotterdamse jongeren en archiefonderzoek maken Bel en Fraenk, samen met spelers Elvis Rot en Ismail Mamo, een voorstelling over het slavernijverleden. Het publiek (maximum 20 per keer) zit rondom het speelvlak aan tafeltjes en krijgt een Surinaamse maaltijd geserveerd, die past bij de inhoud van de voorstelling.
30 juni en 1 juli, Maaspodium, Rotterdam
Fort Boekoe door Het Zuidelijk Toneel
Voor het eerste jongerenproject rondom Keti Koti van Het Zuidelijk Toneel verdiepten 15 jongeren zich in het koloniale verleden van Nederland. Onder leiding van Rozemarijn Romeijn, Erwin Boschmans en Onias Landveld zochten ze naar verhalen over onderdrukking en verzet, schreven deze op en legden ze vast in beweging. De naam van het project ‘Fort Boekoe’ verwijst naar de nederzetting, waar twee eeuwen geleden fel werd gestreden tegen de Nederlandse overheersers.
Het project krijgt de vorm van een ’theatrale take-away-ervaring’. Wie op tijd gereserveerd heeft, kan in het theater een theatrale maaltijdbox ophalen met eten uit de Creools-Surinaamse en Antilliaanse keuken, een boekje (‘buku’) met verhalen en instructies, filmpjes en andere benodigdheden voor een thuisherdenking.
Ophalen 27 en 28 juni, Het Zuidelijk Toneel, Tilburg. Aanmelding inmiddels gesloten.
Theater voor Keti Koti door de Veenfabriek
Voor deze derde editie van Theater voor Keti Koti van de Veenfabriek komen Maureen de Jong, Khadija Massaoudi, Jacintha Groen, Bastiaan Woltjer en Joeri Vos samen, om tijdens het koken te zingen, van gedachten te wisselen, van elkaar te leren en stil te staan bij de geschiedenis van de slavernij en hoe deze nog altijd doorwerkt. Massaoudi zingt een lied van de Afro-Turkse zangeres Esmeray, op de trombone begeleid door Woltjer. Zonder live publiek voor nu helaas, maar Carin Bazuin maakt tijdens de middag en avond een kort filmverslag. Abonnees van de nieuwsbrief van de Veenfabriek ontvangen deze film, plus het recept van De Jong, in hun mailbox, en hij is vanaf 1 juli ook te zien via de website van de Veenfabriek. De ‘live-versie’, in samenwerking met Songs of Freedom Leiden, zal in december dit jaar plaatsvinden in Museum Volkenkunde in Leiden.
1 juli, filmverslag
Aan tafel met ons gedeeld verleden door Theater Rotterdam
Filmmaker Hesdy Lonwijk, dichter Derek Otte, twee Rotterdamse jongeren en socioloog Fenneke Wekker vertellen of tonen wat Keti Koti voor hen betekent en wat hun dromen voor de toekomst zijn. Ondertussen wordt er samen heri heri gegeten, een maaltijd die vroeger door de tot slaaf gemaakten werd gegeten en tijdens verschillende festiviteiten opnieuw opgediend wordt. Idee, regie en productie: Aisa Winter
1 juli, TR Schouwburg, Rotterdam
Swart Gat/ G̶o̶u̶d̶e̶n̶ ̶E̶e̶u̶w̶ (Dunguu olo – katibo-ten) door PLEIN THEATER
Theatrale installatie over het Amsterdams slavernijverleden en de cultuur van de Marrons, afstammelingen van Afrikanen die door slavenhandelaren onder dwang naar Suriname zijn gebracht, zich bevrijdden en vestigden in de Amazone. De route duurt ongeveer 20 minuten en is individueel te bezoeken.
Het project is een samenwerking tussen Tolin Erwin Alexander (door Corona-omstandigheden vanuit Ecuador) en theatermaker en directeur van PLEIN THEATER Berith Danse. Samengewerkt wordt onder anderen met vormgever Bartel Meyburg en video-designer Ramon Coelho.
1 t/m 31 juli op vooraf aan te melden tijdslots, PLEIN THEATER, Amsterdam.
Keti Koti festival door Het Nationale Theater
Samen met verscheidene partners in de stad organiseert Het Nationale Theater een uitgebreid herdenkingsprogramma, vanuit onder meer de Koninklijke Schouwburg. Vanaf 13 uur is daar in de grote zaal een live stream te volgen van de Nationale Herdenking Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Aansluitend start vanuit het theater de stadswandeling Pasado presente, langs belangrijke historische plekken in Den Haag die een rol hebben gespeeld in de slavernij. Op de route van de wandeling vertellen acteurs verhalen.
Om zes uur is er een online editie van de jaarlijkse Keti Koti dialoogTafel, met oprichters Mercedes Zandwijken en Machiel Keestra als online tafeldame en -heer. Voor de volgers thuis verzorgt Het Nationale Theater een ‘Keti Koti Thuispakket’. Het tasje (vijf euro voor twee personen) met een maaltijd en attributen voor het ritueel is ’s middags op te halen in de Schouwburg. Om 19.30 uur speelt Nina de la Parra, samen met saxofonist Sanne Landvreugd, een aangepaste versie van haar autobiografische monoloog Gods Wegen.
1 juli, Koninklijke Schouwburg, Den Haag
Foto: Aan tafel van Maas Theater & Dans
Mooi overzicht, ik wil toevoegen dat er op 1 juli een special Doewet Estafette is op Facebook onder andere met spokenword artiesten als Djinti en Zulile Blinker