Theater Oostpool en Muziektheater De Plaats maken hun archief toegankelijk voor publiek met de nieuwe tool PodiumArchief. Op 12 oktober wordt het archief officieel gelanceerd. Via de site kan er informatie gezocht worden over artistieke en productionele gegevens van de gezelschappen.

PodiumArchief wordt ondersteund door de softwareontwikkelaar Avisi en netwerkorganisatie Podiumkunst.net. De bedoeling is dat er meer gezelschappen zich zullen aansluiten en het archief zo gaandeweg wordt uitgebreid.

Theater Oostpool bestaat meer dan 70 jaar en Muziektheater De Plaats vierde dit jaar zijn 25ste jubileum. Met dit archief geven ze een kijkje in hun eigen theatergeschiedenis en stellen dit open voor het publiek. De behoefte aan het archief kwam voort uit een verlangen om het vluchtige van het theater permanenter vast te leggen. De gezelschappen hopen zo de artistieke visies en het cultureel erfgoed levend te houden voor toekomstige generaties.

Tijdens de Dag van de Arnhemse Geschiedenis op 12 oktober wordt PodiumArchief officieel gelanceerd. Dit gebeurt met een theatermonoloog Wanneer gisteren vandaag begint in Rozet Arnhem. Actrice Agnes Bergmeijer speelt onder begeleiding van het Muziektheaterkoor De Plaats een stuk over hoe een rol in een acteur gaat zitten.

De komende periode wordt er blijvend gewerkt aan het verdere digitaliseren van het fysieke materiaal van Theater Oostpool en Muziektheater de Plaats en het optimaliseren van PodiumArchief.

Foto: Salih Kilic – Theater Oostpool