Drie bedrijven zien hetzelfde gat in de markt: thuis op je televisie of tablet on demand theater kijken. Theaterflix was tweeënhalf jaar geleden de eerste, afgelopen jaar volgden ook Voorstelling Gemist en Thuistheater. Ze zijn het logische vervolg op cabaretuitzendingen van de VARA en dvd-registraties van bekende cabaretiers. Hoe werken deze platforms? En wat onderscheidt ze van elkaar? Theaterkrant.nl bleef een keertje thuis en probeerde ze uit.

Voorstelling Gemist

Hoe werkt het? Voorstelling Gemist werkt vergelijkbaar met bekende online streamingsdiensten zoals Netflix. Voor een vast bedrag per maand ben je abonnee en kun je onbeperkt voorstellingen kijken via je pc, tablet of smartphone. De website nodigt uit om door te klikken en raadt je nieuwe voorstellingen aan op basis van je kijkgeschiedenis. Op je profiel kun je ‘favorieten’ opslaan. Ook kun je doorklikken naar de website en huidige speellijst van de artiesten.
Wat kost het? 6,95 euro per maand.
Wat is het aanbod? Voorstelling Gemist is onderdeel van DutchChannels, een bedrijf dat on demand-platforms maakt met niche aanbod. DutchChannels gebruikt meestal bestaande registraties en biedt ze aan op Voorstelling Gemist. Het leeuwendeel van het aanbod is cabaret, maar er is ook jeugd- en muziektheater en dans te vinden. Met ruim 180 voorstellingen heeft Voorstelling Gemist veruit het grootste aanbod van de drie.
Hoeveel gebruikers hebben ze nu? Voorstelling Gemist doet hier geen uitspraken over.
Hoe ziet de toekomst eruit? Voorstelling Gemist wil het aanbod graag nog verder uitbreiden. Waar het platform nu nog bijna volledig gericht is op cabaret en comedy, moeten er in de toekomst meer genres vertegenwoordigd worden. Voorstelling Gemist streeft niet alleen naar diversiteit in genres, maar ook naar culturele diversiteit. Daarnaast wil Voorstelling Gemist het oeuvre van de artiesten en gezelschappen die op hun platform staan zo volledig mogelijk aanbieden. Zo is bijvoorbeeld van Theo Maassen en Dolf Janssen al het gehele oeuvre te bekijken.
Hoe bevalt de user experienceVoorstelling Gemist heeft duidelijk de meest strakke website van de drie. Met een Netflix-achtig uiterlijk kun je bladeren door het voorstellingsaanbod, met categorieën zoals ‘debuutvoorstellingen’ en ‘vrouwelijke cabaretiers’. De kwaliteit van de registraties is goed. Bovendien is Voorstelling Gemist de enige website die onthoudt waar je gebleven bent als je midden in een registratie stopt met kijken. De echte cabaretliefhebber is met het aanbod van Voorstelling Gemist voorlopig wel even zoet, maar voor andere genres kun je op dit moment beter bij Theaterflix of Thuistheater zijn.

Theaterflix

Hoe werkt het? Bij Theaterflix betaal je een lidmaatschap per half jaar. Daarmee kun je al het aanbod zien. Een klein aantal voorstellingen is ook zonder lidmaatschap te bekijken.
Wat kost het? 10 euro per half jaar.
Wat is het aanbod? Theaterflix filmt een deel van de registraties zelf, maar werkt ook samen met het theaterarchief van de Bijzondere Collecties van de UvA (voormalig TiN). Daarom zijn er niet alleen recente, maar ook wat oudere voorstellingen te zien, zoals een deel van het repertoire van Huis aan de Amstel. Er staan ongeveer 35 voorstellingen op het platform. Een groot deel daarvan is jeugdtheater, maar ook De Warme Winkel draagt bijvoorbeeld zeven voorstellingen bij. De focus van Theaterflix ligt meer op gesubsidieerd toneel en muziektheater, en minder op cabaret dan zijn concurrenten.
Hoeveel gebruikers hebben ze nu? Op dit moment heeft Theaterflix ongeveer 200 abonnees.
Hoe ziet de toekomst eruit? Ook Theaterflix wil het aanbod graag blijven uitbreiden. Ook komen er in de toekomst nieuwe mogelijkheden voor abonnees, zoals het maken van afspeellijsten. Uiteindelijk wil Theaterflix zo goedkoop mogelijk worden voor gebruikers, zodat het platform gezien kan worden als een toegankelijk visitekaartje voor het theater.
Hoe bevalt de user experienceOok bij Theaterflix is de kwaliteit van de registraties goed en de website is overzichtelijk. Het aanbod is nog klein, maar Theaterflix onderscheidt zich door minder vrije producties en meer gesubsidieerd theater aan te bieden.

Thuistheater

Hoe werkt het? Thuistheater werkt met een pay-per-viewsysteem. Je zit dus niet vast aan een abonnement, maar betaalt alleen wanneer je een voorstelling wilt zien. Wanneer je betaald hebt, krijg je een link waarmee je de registratie drie dagen kunt bekijken. Streamen naar een chromecast is mogelijk, dus je kunt de registraties ook op je televisie bekijken.
Wat kost het? 2,50 of 3 euro per voorstelling, afhankelijk van de leeftijd en kwaliteit van de registratie.
Wat is het aanbod? Initiator en cameraman John Heidema maakt zelf registraties. Er staan op dit moment ongeveer 50 voorstellingen op. Cabaret en muziektheater hebben het grootste aandeel op Thuistheater, maar er is ook toneel te vinden, zoals de voorstellingen van De Verleiders.
Hoeveel gebruikers hebben ze nu? Thuistheater heeft op dit moment nog bijna geen gebruikers. ‘Als we drie bezoekers per maand hebben, ben ik blij’, aldus Heidema.
Hoe ziet de toekomst eruit? Thuistheater streeft ernaar om in de komende twee jaar te groeien naar een aanbod van 75 tot 100 voorstellingen. Dan heeft Thuistheater naar eigen zeggen genoeg aanbod om zichzelf te promoten. Aan marketing zijn ze nu dus nog niet begonnen. Thuistheater droomt ervan om met de inkomsten nieuwe voorstellingen van de makers gedeeltelijk te kunnen financieren en tegelijkertijd een archiverende functie te bieden aan het theaterveld.
Hoe bevalt de user experienceDe website van Thuistheater oogt gedateerd, maar is wel overzichtelijk. Je kunt na betaling meteen de voorstelling bekijken via de website, of binnen drie dagen met een link die je via de mail krijgt. Helaas gaat de betaling via iDeal nog niet vlekkeloos, de QR-code werkt niet altijd. Sommige registraties zijn wat ouder, maar de meeste zijn van een mooie kwaliteit. Het pay-per-viewsysteem is zeker handig wanneer je niet vast wilt zitten aan een abonnement of alleen een specifieke voorstelling wil bekijken.

Ten slotte
Alle drie de platforms laten weten dat zij geen vervanging moeten zijn voor een avondje theater. Ze zien streaming juist als een manier om theater te promoten. Een voorstelling thuis kijken kan de eerste stap zijn naar een live theaterbezoek. Voor mensen die moeilijk naar het theater kúnnen, bieden ze natuurlijk wel een oplossing. Financieel ben je met een avond thuis theater streamen veel goedkoper uit dan bij een theaterbezoek en fysieke drempels zijn er niet. Platform Thuistheater houdt naar eigen zeggen voor ouderen, die fysiek niet meer naar het theater kunnen, de user experience van de website bewust ook zo laagdrempelig mogelijk en legt duidelijk met een filmpje uit hoe je de website kunt gebruiken.

Verder doen de streamingsdiensten het nodige om theatermakers te ondersteunen, geen concurrentiestrijd dus. Ze promoten makers of delen hun opbrengsten. Theaterflix biedt bijvoorbeeld veel jeugdtheater aan, in de hoop daarmee kinderen kennis te laten maken met theater op een laagdrempelige manier. Makers kunnen voor hun nieuwe voorstellingen adverteren via reclamefilmpjes die voorafgaand aan de registratie worden afgespeeld. Bij Voorstelling Gemist kun je makkelijk doorklikken naar de speellijst van de artiest die je bekijkt. Alledrie de initiatieven willen voornamelijk een toevoeging of vervanging zijn voor de registraties op dvd, niet van de live ervaring. Zo voegen zij een extra stap toe aan de levenscyclus van een theatervoorstelling.

Naast deze drie websites bieden ook Netflix en NPO Start een select aanbod aan voorstellingsregistraties, voornamelijk van cabaret en comedy. Parmando 24Culture zendt digitaal theatervoorstellingen en concerten live uit.