Ook Theater Na de Dam biedt vandaag een alternatief coronaproof programma aan, met tv-uitzendingen, podcasts, (korte) films, hoorspelen en registraties die thuis vanop de bank te bekijken en beluisteren zijn. Zo hopen theatermakers vanavond de Nationale Dodenherdenking nog steeds van extra betekenis te voorzien. Ruim 100 projecten vinden straks in nieuwe vorm alsnog doorgang. Tien tips:

Na de Dam, i.s.m. ITA en de NOS (tv-uitzending, 21.05 uur op NPO 1)
Ivo van Hove regisseerde in een verlaten Internationaal Theater Amsterdam een programma met dichters, acteurs en zangers. Onder anderen Douwe Bob, Claudia de Breij, Michelle David, Herman van Veen, Wende Snijders en acteurs van het ITA Ensemble maken met muziek en verhalen duidelijk wat en waarom we herdenken. Sommige artiesten doen dat zelfs vanuit hun eigen huiskamer.

Thuis Theater Na de Dam, i.s.m. DOX, Theater Utrecht en Stadschouwburg Utrecht (livestream, 19.30 uur op het YouTube-kanaal van DOX en de websites van de deelnemende organisaties)
Utrecht heeft zijn eigen grote Na de Dam-project. Vanuit een verder lege Stadsschouwburg Utrecht nemen hosts Dorothy Blokland en Abdelhadi Baaddi de kijker mee van de ene muzikale woonkamer naar de andere. Het programma is ontstaan uit twee Clubtrajecten met jonge DOX-performers onder leiding van muzikant en soundproducer Joost Maaskant en choreograaf Jasper van Luijk.

Het verhaal van Ikme, Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni i.s.m. Grand Theatre Groningen  (livestream, 21.00 uur via Zoom)
Acteurs van het Noord Nederlands Toneel lezen ‘Het verhaal van Ikme’ van Judith Herzberg, gebaseerd op ‘L’Histoire du Soldat’ van Igor Strawinsky en C.F. Ramuz. De lezing wordt aangevuld met fragmenten uit de dansvoorstelling die internationaal dansgezelschap Club Guy & Roni eerder op basis van deze tekst maakte.

Theater Na de Dam, Toneelschuur Producties / Nita Kersten (film, 20.02 uur op Toneelschuur.nl en via Haarlem105)
Geïnspireerd op gesprekken met ouderen en persoonlijke documenten uit de archieven van Haarlem, zoals het pas ontdekte oorlogsdagboek Bakvis in oorlogstijd van tiener Miep Diesel, regisseerde Nita Kersten een korte monoloog over hoop. Samen met toneelschrijver Freek Vielen en acteur Michiel Blankwaardt nam ze die op in de lege theaterzaal van de Toneelschuur.

Broken-Winged Bird, i.s.m. Jouman Fattal (livestream, 20.15 uur op Instagram)
Theatermaker Jouman Fattal, actrice/zangeres Joy Wielkens en schrijver Timen Jan Veenstra duiken in de verhalen uit ons eigen verleden die we liever willen wegstoppen. De stille helden die meestreden maar onzichtbaar zijn gemaakt. Live vanuit een verder leeg Frascati.

Männerbund (aan de keukentafel)Lars Brinkman (livestream, 21.00 uur op Facebook)
Lars Brinkman speelt een aangepaste versie van zijn voorstelling Männerbund, live aan zijn eigen keukentafel. De theatermaker werpt een nieuw licht op de homo-scene in bezettingstijd. Een te groot verhaal om bij een eenmalige uitvoering te blijven, schreef Theaterkrant over een eerdere live vertoning op Theater Na de Dam.

Wannsee, i.s.m. KONVOOI (hoorspel, vanaf 20.02 uur via de websites van Orkater en Theater Na de DamSpotify en Soundcloud)
Op 20 januari 1942 komen 15 nazikopstukken bijeen in Villa Marlier aan de Wannsee om een definitieve oplossing te vinden voor het jodenvraagstuk. Nog geen twee uur later zijn ze er uit – het resultaat is de best georganiseerde genocide in de geschiedenis van de mens. Orkater-Nieuwkomer KONVOOI maakt met 8D-sound een reconstructie van deze historische vergadering. Op 5 mei om 20.00 uur gaat Jaïr Stranders, artistiek leider van Theater Na De Dam, in gesprek met de makers op de Facebookpagina van Orkater.

De zaak Jacob D, i.s.m. Frances Sanders en De Balie (podcast, 4 & 5 mei, 21.00 uur)
Frances Sanders maakt, in samenwerking met podcast-prijs-winnaar Simon Heijmans en geluidsontwerper Mark Bergwerf, een podcast over haar grootvader Jacob Dirkmaat. De Nederlandse koopman werd op 2 juni 1943 onthoofd in Wenen, voor een overtreding die hem destijds in Nederland een boete van 3 gulden zou hebben.

Jongerenprojecten
Ook de 40 jongerenprojecten van Theater Na de Dam, waar bijna 500 jongeren aan meewerken, gaan dit jaar in nieuwe vorm door. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen met ouderen over de oorlog, maken de deelnemers presentaties waarin ze stilstaan bij het verleden en ook bij de complexe tijd waarin ze nu leven. De meeste projecten krijgen een digitale variant, onder meer in podcats en films, maar in Drachten stelden jongeren, onder leiding van theatermaker Lisa Groot Haar, Pakketjes uit de oorlog samen. Daarmee worden mensen thuis zowel offline als online meegenomen in de ontmoetingen tussen jonge en oude Drachtenaren. In Amsterdam gaan jongeren ‘scheurpostkaarten’ uitdelen om zo de verhalen van de Pijp in oorlogstijd te verspreiden door de stad. Met de QR-code op de kaarten zijn korte video’s te bekijken op de website van CC Amstel.

Een volledig overzicht van alle honderd activiteiten staat op de website van Theater Na de Dam.