Theatermakers Sue-Ann Bel en Hali Neto hebben de BNG Bank Theaterprijs 2024 ter waarde van 45 duizend euro gewonnen voor de voorstelling Let’s Go Barbie van Maas theater en dans. Dat werd gisteren bekendgemaakt in Theater Bellevue tijdens het Nederlands Theater Festival. Het bedrag kan worden gebruikt om de voorstelling te hernemen of ter investering in een nieuwe productie.

Volgens de jury hebben Bel en Neto met de achtplusvoorstelling Let’s Go Barbie een indrukwekkende voorstelling gemaakt die zowel jong als oud weet te boeien. Uit het juryrapport: ‘Op schijnbaar moeiteloze manier worden complexe thema’s zoals vrijheid en conformiteit, verweven in de voorstelling. De makers slagen erin te tonen hoe het speelgoed zowel een keurslijf als een bron van vrijheid kan zijn. De combinatie van speelse elementen en een serieuze ondertoon zorgt voor een dynamische ervaring die het publiek volop aan het denken zet.’

De jury van de BNG Bank Theaterprijs bestond dit jaar uit Abdelhadi Baaddi, Leonie Clement, Richard Kofi, Amira Al Rawi en Dwayne Toemere. Zij nomineerden ook Princess Isatu Hassan Bangura voor Great Apes of the West Coast, Kim Karssen voor We’re All Alone In This Together, Sunni Lamin Barrow voor A Fist of Tongues en Plankton voor Er rent een berg voorbij.

De BNG Theaterprijs is bedoeld om opkomend theatertalent tot 35 jaar te stimuleren. Eerdere winnaars waren onder meer Cherish Menzo (2023), ROTOR (2022) en Nastaran Razawi Khorasani (2021).

Foto: Jitske Nap