De Adviescommissie Cultuurplan 2025-2028 van de gemeente Rotterdam heeft gisteren haar adviezen bekend gemaakt. Talentontwikkelingsinstelling Dansateliers krijgt een positief advies maar valt buiten het beschikbare budget. Opvallend, omdat het nieuwe gezelschap ARK van oud Dansateliers-maker Connor Schumacher wel wordt opgenomen. Ook musicalgezelschap NANOEK van Anouk Beugels en krijgt subsidie.

De adviezen voor de periode 2025-2028, onder de titel Verandering Verankerd werden voor het eerst opgesteld door een ad-hoc adviescommissie onder voorzitterschap van Mei Li Vos. Dit was nodig nadat de gemeente vorig jaar de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur ophief. De commissie heeft speciaal aandacht voor plannen om de ‘doelgroep “licht”‘ te bereiken – mensen in de stad die nog niet veel gebruik maken van het kunst- en cultuuraanbod.

In de podiumkunsten vielen naast Dansateliers ook kleine stadstoneelgezelschappen Theater Mooi Weer en Altstadt eveneens onder de zaaglijn. Oudgedienden als Conny Janssen Danst (“prikkelende interdisciplinaire vorm”), Hotel Modern (“zeer waardevolle vertegenwoordiger van Rotterdam”), Circusstad (“innovatieve wegbereider voor het circusveld”) en Wunderbaum (“Weet nog steeds te verrassen”) krijgen een positief rapport. De commissie heeft vertrouwen in de plannen van Theater Rotterdam (“Gezamenlijk beslaan de makers de volle breedte van de podiumkunsten en geven zij invulling aan de meerstemmige koers”) en Scapino onder de nieuwe artistieke leiding van Nanine Linning. Ronduit enthousiast is de commissie over de aanvraag van Maas “de parel in het Rotterdamse podiumkunstenbestel; een goed functionerend artistiek complex dat vele goede makers aantrekt en hen de vrije ruimte geeft”).

De gemeenteraad neemt de definitieve beslissing over de subsidies. Dat besluit wordt in september verwacht.

Zie ook: Cultuurplanrotterdam2528.nl
Verandering-Verankerd-Cultuurplanadvies-2025_2028 (pdf)

beeld Herman van Bostelen

[1/7: een eerdere versie van dit artikel stelde ten onrechte dat ook choreografe Cecilia Moisio subsidie heeft gekregen. Haar gezelschap kreeg een positief advies, maar viel buiten het budget.]