Naast de extra begroting van 300 miljoen euro, heeft de Tweede Kamer gisteren ingestemd met verscheidene andere maatregelen ter ondersteuning van de culturele sector. Daartoe werden vorige week dinsdag bij het debat ‘Cultuur en corona’ meerdere moties ingediend. Het amendement van Peter Kwint voor € 700 miljoen extra steun werd verworpen. (meer…)
Verscheidene oppositiepartijen willen dat minister Van Engelshoven haar aangekondigde bezuinigingen bij Fonds Podiumkunsten (FPK) herroept. Ze dienden daarvoor vanmiddag moties in tijdens een kamerdebat met de minister over de cultuurbegroting. Voor het debat waren ook ruim 300 podiumkunstenaars en -studenten naar Den Haag afgereisd.
Er stond voor de podiumsector veel op het spel vandaag. De Minister is van plan om 8,6 miljoen euro te bezuinigen op het Fonds Podiumkunsten, waardoor minstens 50 gezelschappen vanaf 2021 hun subsidie zullen verliezen.
Bij de Tweede Kamer hadden zich vanochtend veel toehoorders uit de sector verzameld. Zo’n 100 mensen mochten plaatsnemen op de publieke tribune van de Thorbeckezaal. Ongeveer 200 bezoekers, voornamelijk studenten, kwamen er niet meer in, maar konden in een extra zaal op een scherm het debat volgen. Omdat er niet genoeg kluisjes waren, bleef ook een groep buiten demonstreren.
Tijdens het debat kregen ze steun van verschillende oppositiepartijen. Lodewijk Asscher (PvdA), Peter Kwint (SP) en Esther Ouwehand (PvdD) riepen de regering op om bij de najaarsnota met voorstellen te komen om de bezuiniging ongedaan te maken. De ambitie van het kabinet om binnen de podiumkunsten het gesubsidieerde aanbod te verjongen en te verbreden, komt volgens hen onder grote druk te staan door de forse bezuiniging bij het Fonds Podiumkunsten.
Corine Ellemeet (GL), Asscher (PvdA), Lenny Geluk-Poortvliet (CDA) en Salima Belhaj (D66) vroegen de regering om de gevolgen van de bezuiniging inzichtelijk te maken, opdat er een weloverwogen keuze gemaakt kan worden.
Van Engelshoven toonde zich vandaag niet bereid tot onmiddellijke reparatie. Ze wil de discussie uitstellen tot het voorjaar. Dan wordt duidelijk hoeveel kanshebbende aanvragen er ingediend zijn bij het Fonds Podiumkunsten en de Raad voor Cultuur.
Verder werden er moties ingediend voor onder meer onderzoek naar de toegankelijkheid van cultuurinstellingen (Ellemeet, Asscher), het uniformeren van aanvraagprocedures bij diverse overheden (Kwint en Belhaj) en de ondersteuning van tariefafspraken voor zzp’ers in de kunst- en cultuursector (Belhaj, Ellemeet, Asscher en Kwint).
Zohair El Yassini (VVD) verzocht de minister om het ontvangen subsidiebedrag door cultuurinstellingen te vermelden op het toegangskaartje, ‘zodat iedereen kan zien hoe kostbaar cultuur is’. FvD, Denk en Christenunie waren niet bij het debat aanwezig.
Foto: Jaïr Stranders
Er was veel mist in het debat over of de 8,6 miljoen een bezuiniging of slechts een verschuiving was. Erg frustrerend want hiermee kan de minister blijven volhouden dat er een weloverwogen beslissing is genomen. Ze zei bijvoorbeeld dat ze het advies van de Raad voor Cultuur heeft gevolgd. Volgens onze informatie is dit niet gebeurd, of in ieder geval maar gedeeltelijk. De halvering van de meerjarenregeling van het Fonds Podiumkunsten kwam voor iedereen uit de lucht vallen! Daarom een klemmende oproep aan zowel Raad voor Cultuur als FPK; Maak snel een einde aan dit gebrek aan juiste informatie!! Er schijnt iets ernstig mis te zijn gegaan. Zet deze fout weer recht. Deze week nog. Volgende week dinsdag worden de moties in stemming gebracht. De ernst van de situatie kan niet genoeg worden onderstreept. Terwijl de Bis steeds steviger wordt opgetuigd worden de vrije kunstenaars en de autonome toneel- en muziekensembles aan hun lot overgelaten.
De plotselinge massale opkomst van kunstenaars en studenten heeft vandaag niet alleen de beveiliging van de tweede kamer volledig overrompeld, maar vooral het punt op de agenda met veel kracht weten te onderstrepen. Laten we dat nog een tijdje volhouden en er op letten dat er ook echt iets gaat veranderen.
Ik heb zo de indruk dat de Nederandse en de Vlaamse regering al op voorhand hebben besproken hoe de cultuursector eens flink aan te pakken
Als toevoeging op Vincent:
Van Engelshoven bleef meermaals volhouden dat er géén sprake was van een bezuiniging, maar dat er netto geld bijkwam. Toen Kwint (SP) haar vroeg of zij dacht dat er met 8,6 miljoen minder in het FPK evenveel of minder gezelschappen gesubsidieerd konden worden, antwoordde onze geliefde minister dat zij niet wilde speculeren en dat de aanvragen afgewacht moesten worden.
Van Engelshoven lijkt niet te (willen) begrijpen wat het probleem is met deze keuze. Ze lijkt niet in te (willen) zien dat er gigantisch in het klein- en middensegment gesneden wordt en dat dat niet opweegt tegen de vergroting en uitbreiding van de BIS. En zelfs als zij naar de RvC geluisterd zou hebben, dan nog is er 10 miljoen te weinig geïnvesteerd in de podiumkunsten.
Dat Van Engelshoven de motie van Kwint over het behouden van de 8,6 miljoen bij het FPK gelijk aan de kant schoof en weigerde aan het kabinet voor te leggen is een schande. Zoals Bo Tarenskeen gisteren op Facebook zei:
“Als D’66 instemt met de cultuurbezuinigingen komt dat in feite neer op het doorvoeren van het beleid van Halbe ‘de sloper’ Zijlstra, die op zijn beurt tegemoet kwam aan de wens van Wilders om de lastige kritische kunstenaars te pesten. Dat betekent dat D’66 op het punt staat PVV beleid uit te voeren. Dat kan niet de bedoeling zijn.”
Dank Nuno voor de aanvulling.
Als ik jou dan weer mag aanvullen; de minister zei inderdaad dat we tot het voorjaar moeten wachten als de aanvragen zijn ingediend. Maar wat zullen we dan weten wat niet nu al bekend is? Nog steeds niks. Pas in augustus worden de inhoudelijke beoordelingen bekend gemaakt. Laten we daar niet op moeten wachten om dan vervolgens als idioten nog te redden wat er te redden valt. Laat de ernst van de situatie nu duidelijk zijn!
Dus nogmaals Raad voor Cultuur, FPK; Adviseer uw minister en geef haar de juiste voorstelling van zaken.
En collega’s uit de Bis; sla mee alarm! Het zou jullie sieren om bij het ministerie van Cultuur ook deze zaak te bepleiten.
En wat als het nu eens weldegelijk de bedoeling is? De ideologische verschillen tussen D’66 en de PVV zijn moeilijk te onderscheiden. We kunnen wel blijven speculeren over de motieven van deze stugge minister of haar diplomatiek het voordeel van de twijfel geven, maar welk voordeel? Zij wil haar politieke onwil niet motiveren en laat de sector bungelen. Hoeveel on(der)betaalde uren zullen de komende maanden gestoken worden in een positief advies onder de zaaglijn? Ik vind dat haar dat persoonlijk mag worden aangerekend. Als ze eerlijk was zou ze zeggen: ik ben een neoliberale rekenmeester, aangenomen om het middenveld leeg te ruimen, dat is mijn job, ik verdien eerlijk mijn pensioen.
@Vincent: geen zorgen – de collega’s uit de BIS doen volop mee, zowel zichtbaar (zie onder andere de foto’s van spelers en publiek van Oostpool / ITA / HNT op de social media) als in de lobby naar OCW en Kamerleden.
Mooi zo!