De winnaar van de BNG Bank Dansprijs 2024 is filmmaker, danser en choreograaf Sheree Lenting. Lenting ontving de stimuleringsprijs voor opvallend choreografietalent zaterdag in theater Korzo in Den Haag. De jury noemt haar ‘een nieuwsgierige, kritische maker die zorgvuldig zoekt naar een mooie, poëtische en rijke (dans)taal voor het delen van grote en kleine verhalen’.

Lenting maakte indruk op de jury met haar werk I am my ancestors wildest dreams, dat zij maakte onder de vlag van Lloydscompany als onderdeel van de double bill POWER. Door het winnen van BNG Bank Dansprijs mag Sheree met deze voorstelling op tournee langs 10 theaters onder het format DansClick. De tournee vertegenwoordigt een bedrag van 50.000 euro.

Sheree Lenting is een Rotterdamse danskunstenaar, programmamaker en docent met Surinaamse roots. In haar werk komen de kunstvormen beweging en film samen. Ze is een geboren verhalenverteller en laat zich inspireren door haar persoonlijke ervaringen als zwarte vrouw en de Afrikaanse diaspora. Haar dansidioom is gebaseerd op hiphop en Afrikaanse dans.

Met de Nieuwe Makers Regeling van Fonds Podiumkunsten deed Lenting onderzoek (The R|Evolution of Black Dance and What Came Before HipHop) en creëerde ze haar eerste korte film: SHE – The Black Female Body. Deze werd in 2022 vertoond op het InternationalFilm Festival Rotterdam en werd genomineerd voor Beste Korte Film op Da Bounce Urban Film Festival.

De jury schrijft dat er nog veel meer potentieel in deze maker ligt te wachten. ‘Sheree heeft nog veel meer verhalen te vertellen, op allerlei manieren. Wij zijn daar benieuwd naar. De jury hoopt dat de BNG Bank Dans Prijs 2024 haar carrière die verdiende zet kan geven.’

De BNG Bank Dansprijs wordt door het BNG Cultuurfonds jaarlijks uitgereikt met als doel jong Nederlands talent te stimuleren bij het realiseren van hun producties en getalenteerde choreografen met nationale en zelfs internationale potentie een belangrijke stap voorwaarts te bieden in hun carrière. Dit doet het fonds in samenwerking met Korzo, het huis voor beweging in Den Haag en producent van DansClick.

De prijs wordt toegekend door een onafhankelijke jury onder (scheidend) voorzitterschap van dans- en theaterjournalist Annette Embrechts. De andere juryleden zijn Marc Maris, programmeur Dans bij Korzo Theater, Lisa Reinheimer, directeur Dansateliers, Janneke Schmeitz, programmeur dans bij Parkstad Limburg Theaters en programmeur en festival coördinator bij festival schrit_tmacher, Susanne Visser, Hoofd Programmering en Communicatie Cultuurhuis De Klinker en Mat Meijs, secretaris van het BNG Cultuurfonds.

Foto: Danielle van den Berg