Sheralynn Adriaansz wordt per 1 januari 2025 artistiek directeur van Likeminds. Samen met de huidige zakelijk directeur-bestuurder Sanne Boersma gaat zij het productiehuis in Amsterdam Noord leiden. Afgelopen september vertrok oprichter en algemeen directeur Jarrod Francisco bij de instelling, na berichten en een onderzoek over grensoverschrijdend gedag.

Adriaansz (34) is geen vreemde voor Likeminds. Zij begon er in 2015 bij Factory, het vooropleidingstraject voor jongeren en autodidacte makers. Daarna maakte zij verschillende producties onder de vleugels van Likeminds. Daarnaast werkte Adriaansz  als projectleider, programmamaker en gespreksleider/trainer bij Likeminds en onder meer DEGASTEN, Theater Bellevue, de Krakeling, Speeltheater Holland, Podium Mozaïek, Oerol, De Meervaart en Bijlmer Parktheater. In 2022 werd ze met haar voorstelling Beige genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs.

De nieuwe artistiek leider treedt aan op een moeilijk moment. Het productiehuis heeft niet alleen een roerige tijd achter de rug, vanaf 2025 verliest het ook zijn structurele subsidie. Bij zowel het Amsterdams Fonds voor de Kunst als de Raad voor Cultuur kwam het onder de zogenoemde zaaglijn terecht (positief advies, maar geen subsidie vanwege ontoereikende budgetten).

Toch ziet Likeminds een toekomst, zij het in een kleinere vorm. De instelling wil de komende periode ‘alles op alles’ zetten om het pand in Amsterdam Noord te behouden en met andere partners haar culturele functie in het veld en voor de wijk te continueren. Deze week kondigde de Amsterdamse cultuurwethouder Meliani aan een reparatie voor Likeminds voor te bereiden, in verband met het belang van het productiehuis voor de ruimtelijke investeringsagenda van de gemeente.

Adriaansz laat weten het enorm belangrijk te vinden dat Likeminds blijft bestaan. ‘Deze organisatie is er onder andere voor makers die hun weg niet weten te vinden naar kunstvakopleidingen, of daar bewust niet voor kiezen, en daardoor vaak onzichtbaar blijven. Wat betekent het tegenwoordig om autodidact te zijn, nu kunstvakopleidingen en andere instellingen steeds inclusiever worden? Ik wil me inzetten om een nieuwe generatie makers en hun verhalen een stevigere plek in de sector te geven, zodat zij structureel gezien en gehoord worden.’ Ook ziet Adriaansz een belangrijke rol voor Likeminds weggelegd om nog meer verbinding te maken met de buurt en het pand toegankelijker en functioneler te maken, ‘zodat het een bruisende ontmoetingsplek kan zijn voor iedereen in de omgeving’.

Adriaansz is per direct al 1 dag per week bij Likeminds betrokken.

Foto: Isabelle van Putten