Onder druk van de oplopende besmettingscijfers heeft het kabinet vandaag besloten om de coronamaatregelen aan te scherpen. Demissionair premier Mark Rutte kondigde vanavond tijdens een persconferentie strengere regels voor theaters, festivals en horeca aan. Zo moeten zowel binnen als buiten alle bezoekers aan voorstellingen, concerten en festivals een vaste zitplaats hebben. De maatregelen gaan morgenochtend (10 juli) in. (meer…)
In een gezamenlijk advies stellen de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Raad voor Cultuur (RvC) een pakket maatregelen voor dat de zwakke arbeidsmarktpositie van werkers in de culturele sector moet verbeteren. Het gaat om oplossingen tegen uitholling in de sector in drie richtingen: het verdienvermogen in de sector vergroten; de inkomenszekerheid verbeteren en scholing bevorderen; en het overleg tussen werkgevers en de vakbeweging versterken.
Na een gezamenlijke verkenning van de arbeidsmarkt door beide adviesraden vorig jaar, staan in het vandaag gepresenteerde advies Passie gewaardeerd concrete voorstellen die de precariteit in de sector moeten terugdringen. Op het gebied van verdienvermogen constateren de raden dat de economische waarde die de cultuursector creëert (een bloeiend cultureel leven trekt veel bezoekers, toeristen en bedrijven) veel te weinig bij de makers terecht komt. Een sterker georganiseerde sector en betere afstemming van beleid tussen rijk en gemeenten moeten daar verandering in brengen. Een landelijk platform moet best practices verzamelen.
Op het gebied van inkomenszekerheid moeten richtlijnen voor redelijke vergoedingen worden opgesteld, die via een code voor goed werkgevers- en opdrachtgeverschap wordt gehandhaafd. De raden zien de cultuursector als een logische plek om te experimenteren met versoepeling van het mededingingsrecht, zodat zzp’ers collectief kunnen onderhandelen (wat nu niet mag). Dit hangt samen met het advies dat belangenorganisaties nog meer gaan samenwerken en initiatieven ontplooien om zzp’ers in de sector beter te vertegenwoordigen. Hierdoor kan de sociale dialoog, het overleg tussen werkgevers en de vakbeweging, effectiever worden.
Beide raden stellen dat het nu aan de sector is om in actie te komen, Raad voor Cultuur-voorzitter Marijke van Hees roept daarbij de overheid op om te investeren in een bloeiend cultureel leven.
Lees het rapport hier, en de adviezen hier.
Ja, het klinkt mooi. De culturele sector als inventieve melkkoe.
En dan altijd die verwarring met kunst. Kunst ontstaat niet vanuit de vraag van de markt. Kunst gids ons door ons eigen tijdsgewricht met de combinatie van onderzoek en schoonheid als kenmerk. Cultuur komt uit kunst voort wat mij betreft. Dan heeft het volk het nieuwe al omarmd en wordt de verdunde versie van het elixer vermarkt.
Het wervings filmpje om als cultuur maker je stevig in de maatschappij te verankeren lijft zowel cultuurmakers dan wel kunstenaars in het gangbare systeem in. Terwijl juist het gangbare systeem misschien wel een nieuwe wending zou kunnen toelaten. Aan kunstenaars en cultuurmakers eerst een wervingscampagne met minder Nijntje gehalte voor beginners. Wat ziet dat filmpje ervreselijk uit en wat een tekstuele armoede. Simpel, simpel zoals het lijkt. Die mee aan het middelmatig streep model, pas u aan en u ZZPERD lustig voort. Structurele erkenning voor kunst en cultuur zou meer zoden aan de dijk zetten voor de sector zelf. Een minister voor kunst en cultuur met gevoel en verstand van zaken en een portefeulle. Alle uitkerings gerechtigden een cultureel paspoort met flinke reductie voor museum, muziek en theater bezoek. Zo werk je aan educatie, geef je mensen met tijd inspiratie en werf je publiek. Het is een begin. Kunst en ondernemerschap is niet perse een geslaagde combinatie. Het zijn twee verschillende vakgebieden. Terwijl je aan een compositie bezig bent moeten onderhandelen over de prijs dient meestal de muziek niet. Succes