Toneelschrijver en regisseur René Pollesch is vanochtend onverwacht op 61-jarige leeftijd overleden, zo maakte de Volksbühne bekend. Pollesch was sinds 2020 intendant van het iconische theater aan de Rosa-Luxemburg-Platz in oostelijk Berlijn. (meer…)
In zijn woonplaats Amsterdam is René van der Pluijm overleden. Hij was al geruime tijd ziek. René van der Pluijm was jarenlang hoofd programmering van Internationaal Theater Amsterdam en daarvoor van de Stadsschouwburg Amsterdam.
Van der Pluijm werd geboren in Rotterdam, studeerde Nederlands en Theaterwetenschap en begon zijn carrière bij de legendarische theaterproducent John de Crane. Daarna werkte hij bij de Rotterdamse Schouwburg, het Luxor Theater en Het Zuidelijk Toneel, voordat hij hoofd planning, publiciteit en educatie werd bij Toneelgroep Amsterdam. In de jaren ’00 werkte hij als programmeur voor De Oosterpoort en Stadsschouwburg Groningen, waarna hij in 2009 weer terugkeerde naar Amsterdam.
Daar was hij was de initiatiefnemer van het festival Brandhaarden, waarvoor hij jaarlijks internationale voorstellingen van één maker of rondom één thema naar Amsterdam haalde. De directie van ITA schrijft: ‘Met zijn liefde voor het vak en ongeëvenaarde toewijding aan zijn werk beschouwde René ITA als méér dan alleen een culturele instelling. Het was voor hem een plek van (internationale) samenkomst, innovatie en artistieke ambitie. Zijn programmering weerspiegelde zijn streven naar theater dat niet alleen vermaakte, maar ook uitdaagde en bevraagde.’
Van der Pluijm reisde de hele wereld over om voorstellingen te zien. Hij introduceerde het werk van onder anderen Katie Mitchell en Alvis Hermanis bij het Nederlandse publiek. René van der Pluijm is 63 jaar geworden.
foto Edwin Janssen
Verbijstering en bedroefdheid.
Wat een ongelofelijk triest nieuws. Een betrokken en ambitieuze programmeur. Soms niet de makkelijkste (goddank) maar wat een enorm hart voor theater. Zo sta je in het centrum van de wereld en zo wordt je er uit gekatapulteerd. Pijnlijk en verdrietig. Veel kracht en liefde gewenst aan de naasten. Het ga je goed René.
Heel verdrietig en een groot gemis voor theater-programmering in Nederland. Juist in deze tijden waarin de nieuwsgierige blik naar buiten zo broodnodig is. René, rust in vrede nu. Dank voor alles wat je jarenlang in ons blikveld bracht!
Zeer verdrietig bericht, dankzij René was Brandhaarden een jaarlijks hoogtepunt in het theater, vaarwel.
René, Tot ziens
Jongens toch. Dit nieuws hakt er danig in.
Met René had ik een bijzonder warm contact. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik, als nobel onbekende Belg, elk jaar, zes jaren na elkaar, David Van Reybrouck’s monoloog ‘Missie’, van de KVS in Brussel, in de schouwburg mocht komen spelen.
Hij was doordrongen van cultuur, ons contact was nooit oppervlakkig, ging naar de kern. René leefde van kunst, letterlijk, het was z’n voedsel, z’n ziel, z’n zaligheid.
Hij was een zeldzame ‘cultuurdrager’ in de zuivere betekenis van het woord.
Hij zal lang gemist worden maar ook verder leven, in grote dankbaarheid.