Theatercollectief Female Economy ontvangt dit jaar de Cultuurfonds Prijs, de jaarlijkse prijs van 100.000 euro voor een instelling of persoon die zich langdurig inzet voor cultuur of natuur in Nederland. Dat werd vanmiddag bekendgemaakt op NPO Radio 1. Female Economy krijgt de Cultuurfonds Prijs ‘omdat zij als zelfbenoemde theaterroedel een groot voorbeeld zijn van hoe cultuur verbindt’. (meer…)
Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft zijn naam veranderd naar ‘het Cultuurfonds’. Het besluit komt als reactie op de onlangs gevonden originele ledenpas van Hitlers NSDAP in het persoonlijk archief van de in 2004 overleden prins.
De naamsverandering werd bekend gemaakt op X. ‘Met respect en waardering voor het verleden gaat het Cultuurfonds vanaf vandaag verder met een naam die past bij wie we nú zijn en met de focus op onze inhoud’, schreef directeur van het fonds Cathelijne Broers. ‘Het Cultuurfonds is het enige fonds in Nederland waaraan je over de volle breedte van cultuur en natuur geld kunt geven en bij kunt aanvragen. Het is daarom belangrijk dat iedereen zich in onze naam kan herkennen’.
Ondanks dat Prins Bernhard wel heeft toegegeven lid te zijn geweest van de jongerenafdeling van de SS, heeft hij tot aan zijn dood ontkend lid te zijn geweest van de NSDAP. In Amerikaanse archieven was in 1996 echter al een kopie van zijn lidmaatschapspas gevonden door twee Nederlandse historici. Het Cultuurfonds verklaarde begin oktober alsnog ‘verrast’ te zijn over de vondst van de originele kaart en beloofde toen ‘op een rij te zetten wat dit nieuws voor ons als Cultuurfonds betekent.’
Het Prins Bernhard Cultuurfonds (tot 1999 het Prins Bernhardfonds, ook bekend als het Anjerfonds) werd in 1940 opgericht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zamelde dit fonds geld in bij particulieren en bedrijven voor de aanschaffing van materieel (waaronder Spitfire-vliegtuigen) voor de bevrijding van Nederland. Na de oorlog werd het doel van het fonds aangepast. Voortaan werden culturele projecten ondersteund om ‘de geestelijke weerbaarheid’ van de samenleving in de wederopbouw te versterken. Later kwam het ondersteunen van natuurbehoud daar bij. Inmiddels investeert het fonds elk jaar ruim 35 miljoen euro in cultuur en natuur, met bijdragen van de VriendenLoterij, de Nederlandse loterij, donateurs, schenkers en partners.
Prins Bernhard zette zich vanaf 1940 tot zijn overlijden in 2004 in als regent van het Prins Bernhard Fonds. Het Koninklijk Huis zet zich vaak belangeloos in bij een aantal officiële gelegenheden van het fonds, zoals de uitreiking van de Cultuurfonds Prijs en van de Zilveren Anjer. Verder heeft de familie volgens het fonds geen bemoeienis met of invloed op het beleid van het Cultuurfonds.