Het zou een van de mooiste avonden in de theatergeschiedenis worden, ‘een feestelijke’ zelfs, zoals het achtuurjournaal op maandagavond 3 december 2012 berichtte. Maar het werd anders: de nieuwsuitzending opende met de plotselinge dood van acteur en zanger Jeroen Willems. (meer…)
De Stadsschouwburg Amsterdam eert Jeroen Willems (1962-2012) met een portret in zijn eregalerij van schilderijen en beelden van grote Nederlandse podiumkunstenaars. Dat meldt NRC Handelsblad op 15 mei.
De Hongaars-Nederlandse kunstenaar Andrea Radai schilderde zes portretten van Willems, die van 17 mei tot 29 juni te zien zijn in de tentoonstelling Twee stemmen in Galerie Reuten in Amsterdam. De expositie is aangevuld met ander werk uit de galerie, die als ‘imaginaire keuze’ van Jeroens Willems is geselecteerd.
Willems, die in 2012 aan een hartstilstand overleed, ontving in 2004 de Louis d’Or voor beste mannelijke hoofdrol in Brel, de zoete oorlog. Normaliter wordt van de winnaars van de prijzen voor mannelijke en vrouwelijke hoofdrol (de Theo d’Or) een portret gemaakt, dat in het trappenhuis van het theater komt te hangen. Tot dusver was een portret van Willems niet gerealiseerd. Galeriehoudster Antoinette Reuten nam hiertoe het initiatief, in overleg met onder anderen schouwburgdirecteur Melle Daamen, regisseur Johan Simons en actrice Elsie de Brauw.
Eerder deze maand ging een herneming van de voorstelling Lange Lies, Lange Jan in première, ook een eerbetoon aan Willems. Hij schreef dit stuk in 2001 in het kader van een serie sociale portretten van toneelgroep ZT Hollandia en op basis van gesprekken met mijnwerkersvrouwen.
De erecollectie in de Stadsschouwburg wordt beheerd door Theater Amsterdam. Het is na het wegvallen van het Theater Instituut Nederland (TIN) en het bijbehorende museum vrijwel de enige permanente tentoonstelling over de Nederlandse theatergeschiedenis.
Andrea Radai: Jeroen Willems (2015, olieverf op linnen)