Poppenspeler en -collectioneur Otto van der Mieden is op 1 februari in Zwolle overleden. Van der Mieden was een belangrijke ambassadeur van het (Nederlandse) poppen- en objecttheater, vanwege zijn enorme kennis en zijn prachtige collectie poppen in zijn eigenhandig opgebouwde Poppenspe(e)lmuseum. 

Voordat Otto van der Mieden (1945 , Den Haag) een museum oprichtte, trok hij vanaf de jaren zeventig vijftien jaar lang met zijn ‘poppentejater’ door Nederland en Europa. Hij was onder meer vaste bespeler van Artishock in Soest en Poppenkast in de Papenstraat in Zwolle, dat hij zelf in 1974 oprichtte en wat later het ‘Papenstraattheater’ en onderdeel van Odeon/De Spiegel werd.

Voorstellingen als Appelpan, meneertje dan, Mandeman, De wonderbaarlijke waar gebeurde ontsnapping van de heer P en Heer Stuiterbal, werden meerdere seizoenen hernomen. Van der Mieden maakte meestal zelf de poppen, decors en verhalen, maar werkte ook samen met andere bekende poppenspelers uit die tijd zoals met Damiët van Dalsum.

Daarnaast verzamelde Van der Mieden van jongs af aan fanatiek boeken en figuren over poppenspel van over hele de wereld. In 1984 richtte hij voor zijn zelfbenoemde ‘curieuze collectie van parmantige poppen, prachtige prenten en fraaie foto’s uit de wonderwereld van het figurentheater’ een museum op. Het Poppenspe(e)lmuseum kwam in het Gelderse Vorchten, waar hij sinds 1971 woonde.

De collectie is indrukwekkend, met theaterprenten, posters, kleine theatertjes, poppenkastjes, poppentheaterfiguren, schimmen, snuisterijen en foto’s van onder anderen Ed van der Elsken, Erwin Olaf en Anton Corbijn. In de ‘boekerij’ staan meer dan negenduizend publicaties over het genre. In november 2002 ontving het museum de Kruijswijk Jansen Prijs voor de beste Gelderse erfgoedsite van het jaar. Diverse poppenspelers schonken hun archieven, figuren en decors aan het museum. Het is nog niet bekend wat er met deze collectie gaat gebeuren.

Ook in verschillende bestuursfuncties werd Van der Mieden een belangrijke ambassadeur voor het poppentheater. Hij was onder meer lid van de Commissie Theater van de toenmalige Raad voor de Kunst en commissielid van het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten. Namens de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel / UNIMA Nederland was hij 8 jaar councillor bij de wereldorganisatie en actief lid van de commissie Erfgoed. Van deze NVP/UNIMA ontving hij ook een erespeld voor zijn bijdrage aan het Nederlandse poppenspel.

Op zijn rouwkaart staan de kreten die Mr Punch, de Engelse Jan Klaassen, slaakt wanneer hij voor dood op de speelplank ligt. ‘Hemel, oh Heer, help, ik ben dood!’ In zijn 128ste museale poppentheaternotitie schrijft Van der Mieden dat dood een veelvoorkomend thema is in het volkspoppentheater. ‘Rouw en treurnis zijn er echter niet bij. Het lijkt eerder alsof door het opvoeren van de figuur van de Dood de lust in het leven nog eens extra wordt benadrukt.’