In Nederland hebben 2 miljoen mensen een beperking, maar we zien hen niet of nauwelijks terug op de Nederlandse podia. Stichting PodiumINC zet zich in voor een inclusiever podiumkunstenveld en lanceert vandaag in het kader van de Week van de Toegankelijkheid een manifest dat aandacht vraagt voor de emancipatie van artiesten met een beperking. ‘De meerwaarde van dit artistieke kapitaal wordt nog niet op waarde geschat en dat is een gemis in ons culturele landschap. De diversiteit binnen onze maatschappij vraagt om een afspiegeling hiervan op het podium’, schrijven initiatiefnemers Martine van Dijk en Sonja Parmentier.

Artiesten met een beperking aan zet

Niets over ons zonder ons
Betrek artiesten met een beperking, en mensen met een beperking in het algemeen, binnen alle lagen van de culturele sector.

We zijn er en we blijven
We zijn er, en willen ons binnen kunst en cultuur kunnen ontwikkelen en ruimte krijgen voor het beoefenen en creëren van onze kunst.

Toegang tot educatie
Het recht op onderwijs, en in dit geval kunstvakonderwijs, is een recht van ons allemaal, dus ook voor mensen met een beperking. Sluit ons niet uit, maar creëer gelijke mogelijkheden tot onderwijs.

Gelijke waardering en beloning
Laat de waardering voor het werk van artiesten met een beperking niet achterblijven bij dat van andere artiesten. Fair pay betekent fair pay voor iedereen binnen de kunst en cultuursector. Ook wanneer dit betekent dat er meer maatwerk geleverd moet worden bij beloning.

Neem onze kennis serieus
Neem de kennis van mensen, artiesten met een beperking serieus, zij weten waar ze over spreken en hebben vaak al jarenlange ervaring in het omgaan met en het oplossen van ontoegankelijke situaties.

Gelijke ontwikkelkansen
Zet ons niet op achterstand wanneer het gaat om aanvragen van subsidies. Zorg ervoor dat toegankelijkheidskosten structureel deel worden van het budgetteringssysteem, zodat de subsidie gebruikt kan worden waar het voor bedoeld is; het artistiek ontwikkelen en maken van een productie. Voor artiesten zijn toegankelijkheidskosten nu eenmaal altijd onderdeel van hun productie-, maak-, en uitvoeringsproces.

Beloon onze toegankelijkheidskennis
Laat het niet zo zijn dat artiesten toegankelijkheidsproblemen naast hun werk als kunstenaar moeten oplossen. Beloon tijd, werk en kennis op dit vlak als je hiervan gebruik maakt.

We zijn allemaal anders en zo is onze kunst
Net zo goed als elke artiest zijn eigen unieke kunst maakt, geldt dat ook voor artiesten met een beperking. “DE” kunst van artiesten met een beperking bestaat niet. Blijf oog houden voor de verscheidenheid van deze artiesten en probeer hen niet alleen vanwege hun beperking, en bij voorbaat al in één en hetzelfde (beperkte) hokje te plaatsen.

Het manifest is ook te lezen op de website van PodiumINC en is daar te ondertekenen. Foto: Jacob Jonas – Redo