Peergroup locatietheater wil samen met het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (niceº) een theater bouwen dat volledig bestaat uit afgedankte materialen. Ze roepen jonge ruimtelijk ontwerpers op daarvoor hun meest vernuftige, creatieve en circulaire idee op te sturen. In de ‘Afvalkathedraal’ moet in mei 2024 de Peergoup-voorstelling ATROPOS in première gaan.

De initiatiefnemers willen het afvaltheater in de gemeente De Wolden (Zuidwest-Drente) door inwoners laten bouwen, met enkel afgedankte materialen uit de nabije omgeving. Zo wil Peergroup ‘hernieuwde waarde geven aan mensen, materialen en middelen als basis voor een nieuwe toekomst’.

Voor het ontwerp worden jonge ruimtelijk ontwerpers (architecten, stedenbouwkundigen, tuin- of landschapsarchitecten en interieurarchitecten ingeschreven in het architectenregister) opgeroepen zich kandidaat te stellen met een transdisciplinair team. Ze worden eerst gevraagd een vurig manifest te schrijven waarin ze alle idealen en dromen vertalen naar leidende principes. Daarna nodigt een jury drie teams uit om hun manifest verder uit te werken in een bouwkundig ontwerp en een publiekspresentatie van het ontwerp te geven. De geselecteerde ontwerpteams worden begeleid door het team ‘Enabling Elders’ tijdens voor hen georganiseerde Ontwerpateliers.

Drie jury’s van inwoners, lokale organisaties en Enabling Elders maken uiteindelijk de keuze voor het winnende ontwerp. Daarna begint de bouw. In mei 2024 moet het theater klaar zijn en zal er de voorstelling ATROPOS in première gaan. Daarin zullen volgens Peergroup jongeren de dienst uitmaken. ‘Zij schudden het publiek wakker uit hun comfortabele pipe dream. Zij willen niet afwachten tot de wereld vergaat en gooien het roer liever meteen om, nu het misschien nog kan.’