Saman Amini heeft op 1 september de Charlotte Köhler Prijs voor theater ontvangen. De aanmoedigingsprijs ter waarde van 20.000 euro wordt jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt aan iemand in de theatersector en aan een beeldend kunstenaar. (meer…)
Toneelschrijver Peer Wittenbols wint de Charlotte Köhler Prijs, een driejaarlijkse prijs voor schrijvers van hoogstaand proza, poëzie of toneel. Wittenbols krijgt de prijs van 15.000 euro voor zijn gehele oeuvre en in het bijzonder voor het op jongeren gerichte toneelstuk Trojan Wars (2020).
Wittenbols schreef Trojan Wars in 2019 in opdracht van HNT-jong. Volgens de jury is het ‘een hoogtepunt is zijn omvangrijke oeuvre’, dat naast toneelteksten ook poëzie, verhalen, liedteksten, vertalingen van liederen, hoorspelen en filmscenario’s omvat. In haar rapport omschrijft de jury de voorstelling als een poëtische klap in het gezicht. ‘Een klap die de dagelijkse gruwelijkheden van de oorlog weerspiegelt in de taal van een dichter op een moment in de geschiedenis dat vrede voor Europa en voor de wereld geen zekerheid meer is.’ Verder slaagt Wittenbols er volgens de jury in heel dicht bij de belevingswereld van jongeren te blijven, zonder te vervallen in versimpeling.
Wittenbols is dankbaar voor deze ‘prachtige prijs’: ‘Liefde voor het theater is wederzijds, dat merk je vanzelf wanneer je weer in de zaal zit. Ga kijken!’ Hij krijgt de onderscheiding op 7 mei uitgereikt tijdens een ‘feestelijke theaterauteursborrel met vakinhoudelijke aanloop’ in Theater Kikker in Utrecht.
De Charlotte Köhler Prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Stichting Charlotte Köhler, opgericht en beheerd door de Vereniging van Letterkundigen (voorloper van de Auteursbond). Voor de prijs komt elke drie jaar een ander genre in aanmerking: proza, poëzie, toneel. De jury van dit jaar bestond uit theaterwetenschapper Sruti Bala, acteur, schrijver en regisseur Gable Roelofsen en Ad de Bont, winnaar van de Charlotte Köhler Prijs in 2014.
Foto: Gerard Burgers
Gefeliciteerd met de prijs, wat eervol
Al jaren had ik het in Vrij Nederland gepubliceerde “gedicht” van U in een vakje van mijn Agenda
Ik houd zo van een die opsomming: ik weet het jaar niet meer, het is lang geleden
Over een bruidje alleen op de foto, zo begint het
Dat totale verlaten zijn in een veel te grote wereld